Moshemordechai.ro : Cel mai bun discurs politic

Atunci cand l-am intalnit pentru prima data avea 73 de ani. Se intampla intr-un mic orasel, nu departe de Napoli. Am intrat in pravaliuta mica si ingramadita indemnat de mirosul de paine calda.
-Buon giorno! m-a intampinat cu vesel salut inca inainte de a-i da binete.
Framanta aluatul, il rupea in bucati pe care le rotunjea sub apasarea mainii, le dadea, apoi, forma si le grabea in cuptorul cu lemne unde se prefaceau in paine.
-Daca vrei sa te uiti esti binevenit! mi-a zis, zambind la tacuta incantare care mi se citea in privire. Imi place sa am cu cine schimba o privire cand coc painea.
I-am multumit. M-a poftit apoi sa rup o bucata de ciabatta si sa o inmoi in putin ulei de masline din castronelul pe care mi l-a intins. N-am asteptat sa fiu rugat.
-Buona? m-a intrebat razand din ochi.
-Buna... - am recunoscut.
Numele lui era Salvatore si facea paine de la 15 ani. Nu stia sa faca altceva si nu s-ar fi imaginat facand altceva. M-a intrebat de unde sunt, ca nu-si da seama dupa accent, dar e clar ca nu sunt napoletan. I-am raspuns ca din Romania.
-A, da... Romania! a suras a incantare. Aveti paine rea acolo. A fost un frate de al meu acolo, acum vreo 20-30 de ani. Si eu am vrut mereu sa ajung in Romania, dar n-am avut timp. Am auzit ca acolo sunt femei frumoase... foarte frumoase...
Rade. Framanta painea, vorbeste despre romance frumoase si rade. Ne luam cu vorba si uit cum trece timpul. Scoate painea fierbinte din cuptor si o arunca in cosul de nuiele. Si vorbeste neincetat.
- Acum masinariile fac paine! Se cheama "civilizatie"! A venit un nepot din Germania, are o pizzerie acolo... Zicea ca a vazut acolo o fabrica unde omul nu atinge painea nicio clipa. Totul e masinarie. De la framantat pana la copt! Painea pleaca in pungi fara sa fi fost atinse de mana de om! Ce paine e aia? Cum sa mananci o paine pe care n-a facut-o un om? Ei zic ca e progres! Ce e aia? Asta e progres? Sa mananci o paine pe care n-a atins-o mana de om? Asta e barbarie! Nepotul mi-a zis ca sunt eu conservator! Nu stiu ce e aia - i-am zis. Mi-a zis ca e o miscare politica. Ce politica? Eu fac paine, nu politica! Paine buna, din mana de om, nu framantata de masina! Daca asta inseamna ca sunt conservator...
Tace o clipa. Se opreste din lucru... priveste undeva, spre cine stie ce, apoi urmeaza:
- Foarte bine! Atunci sunt conservator! Nu stiu ce e ala "conservatorism", dar cred ca e la fel de bun ca ceea e vrea sa conserve!
Fara sa-si dea seama il citeaza pe Hayek. Zambesc. Rade.
- Da, da. Sunt conservator. Fac paine si sunt conservator. Daca imi spunea ca sunt comunist, pentru ca ma incapatanez sa fac paine cu mana mea, atunci ma recunosteam comunist. Naiba sa-i ia pe toti! Toti vor sa faca politica, iti pun etichete, pentru ca nu mai au treaba, au lasat masinile sa faca tot, au lasat masinile sa faca paine si ei fac politica!
Mai repede un "vaffanculo" si amuteste o vreme. Apoi vorbim despre altele. Cand plec am o punga plina cu bunatati framantate de mana de om. Si mai ales cred ca am ascultat cel mai bun discurs politic pe care l-a rostit vreodata cineva.
Numele lui e Salvatore si face paine, undeva, intr-un orasel langa Napoli.