Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata: S.O.S. - Sa salvam aurul verde al Romaniei! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Se spune, si nu fara temei, ca padurile sunt obrazul Romaniei. Asa tacute cum sunt, ele spun adevaruri despre poporul roman si despre legaturile sale cu natura. Istoria noastra, a romanilor, s-a cladit si din perspectiva relatiei noastre cu natura inconjuratoare si cu padurile muntilor nostri, confirmata si de vechiul proverb Codru-i frate cu romanul. Padurile Romaniei fac parte din patrimoniul nostru cultural si natural si avem obligatia cu totii sa-l ocrotim.
Din pacate, in ultimii ani suprafata impadurita a Romaniei s-a diminuat semnificativ, ritmul defrisarilor rapace a cunoscut o amploare tot mai mare, cuantificata in pierderi de peste 5 mld. Euro, ceea ce nu poate sa reprezinte decat o tragedie nationala. Chiar si in aceste conditii, tara noastra inca detine aproximativ jumatate din totalul padurilor virgine de pe continent si suntem datori sa ne protejam avutia pe care inca o avem.
Salut faptul ca, la initiativa Prim - Ministrului Victor Ponta, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor supune dezbaterii publice doua proiecte de OUG care vizeaza reglementari mai stricte in ceea ce priveste exporturile de material lemnos, precum si suspendarea temporara a acestora. Cele doua proiecte de act normativ au fost elaborate avand in vedere amploarea taierilor ilegale de padure, efectele acestora asupra sanatatii si sigurantei cetatenilor, precum si impactul asupra mediului. Stoparea taierilor ilegale vizeaza interesul public si sunt situatii de urgenta a caror reglementare nu poate fi amanata!
In aceeasi ordine de idei, declaratia mea vine in contextul dezbaterilor cu privire la necesitatea adoptarii Codului Silvic, in forma agreata de Guvern si de majoritatea parlamentara, adoptata, pentru a doua oara, de catre Senatul Romaniei, in forma promovata initial care sustine actiuni clare impotriva mafiei padurilor, atat prin instituirea Radarului Padurilor, cat si prin modificarile care vizeaza limitarea exploatarii a padurilor de catre operatori economici care profita de pozitia dominanta castigata pe piata. Actualul proiect de modificare a Codului Silvic reprezinta un pas inainte pentru protejarea mediului, a vietii si a sanatatii fiecarui roman.
Lansez un apel colegilor din opozitie sa inteleaga ca protectia patrimoniului nostru natural tine de interesul national si de viitorul generatiilor noastre, nu de o lupta sterila intre politicieni. Padurile nu sunt ale nici unui partid sau ale nici unei institutii, ci sunt ale generatiilor viitoare care merita sa traiasca intr-un mediu curat, sigur si bogat! Sa salvam, asadar, aurul verde al Romaniei!