Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata
"Necesitatea reformarii domeniului medicinei scolare", pe care o puteti citi in continuare.

Situatia medicinei scolare s-a schimbat foarte mult in ultimii ani, inregistrandu-se o scadere a numarului personalului medical din cabinetele institutiilor de invatamant din tara noastra. Este necesar sa ne indreptam atentia asupra acestui aspect deosebit de important, avand in vedere congruenta a doua domenii fundamentale pentru dezvoltarea unei tari - educatia si sanatatea.
Medicina scolara este indispensabila. Acest fapt nu il putem nega sau demonta. Exista, in institutiile de invatamant, cazuri in care acordarea unui prim ajutor de urgenta poate face diferenta dintre viata si moarte sau dintre o trauma ce va lasa ori nu sechele organismului celui afectat. Medicina scolara trebuie sa se axeze pe situatiile de urgenta - in masura echiparii cabinetului medical scolar respectiv si, mai ales, pe preventie. Rolul acesteia din urma nu ar trebui subestimat niciodata, facand parte dintre acele lucruri din care nu poti face niciodata prea mult. De aceea trebuie sa lasam si medicinei scolare aceasta sarcina deosebit de importanta, care, realizata eficient si cu simt de raspundere, ne poate scuti pe viitor de la cheltuieli semnificative.
Desigur, nevoile medicinei scolare sunt multiple. Printre acestea enumar personalul insuficient, lipsa unei reglementari clare in domeniu, precum si dotarile necorespunzatoare din cabinetele institutiilor de invatamant. Este nevoie de clarificarea unor aspecte precum functionarea cabinetelor scolare, organizarea si gama de servicii pe care aceastea le realizeaza. Se impune astfel o reglementare temeinica, in vederea careia Ministrul Sanatatii a declarat ca s-a reunit deja un grup de lucru. De asemenea, ar fi nevoie de o implicare mai mare si mai atenta a institutiilor locale, caci acestea pot ajuta la modernizarea si instituirea, acolo unde lipsesc, a cabinetelor scolare din institutiile de invatamant.
Cu siguranta ca o reglementare precisa in domeniu si o dotare corespunzatoare a cabinetelor va incuraja medicii si asistentii medicali sa se indrepte si catre aceasta ramura din sistem. Este, asadar, de datoria noastra sa reevaluam importanta cabinetelor scolare si sa sustinem masurile necesare pentru ca aceastea sa isi indeplineasca rolul cu succes.