Senatoarea DOINA ELENA FEDEROVICIa sustinut o declaratie politica intitulata "Masurile fiscale si economice pentru zonele subdezvoltate trebuie sa reprezinte o prioritate pentru Guvern" , pe care o puteti citi in continuare.
Avem nevoie de reducerea decalajelor economice si sociale pe care le observam intre judetul Botosani si restul tarii.
Cei 51.100 de salariati inregistrati la nivelul judetului Botosani castiga cu 656 de lei mai putin decat venitul mediu brut la nivel national. Un botosanean castiga in medie 1.710 de lei brut lunar, in timp ce la nivel national, salariul mediu brut este de 2.366 de lei/luna.
Peisajul economic al judetului Botosani nu arata deloc bine si tine de noi sa scoatem aceasta comunitate din cercul vicios in care se afla din punct de vedere al subdezvoltarii.
In opinia mea, judetul Botosani nu poate avea o sansa egala cu restul judetelor si regiunilor din Romania si Europa fara o asistenta specializata pe nevoile comunitatii din zona. Problemele cu care se confrunta judetul Botosani, economice si sociale, nu sunt neaparat specifice regiunii. Daca ne uitam la indicatorii judetelor din regiune, cum ar fi judetul Iasi sau judetul Suceava, vom observa ca acesti indicatori sunt pozitivi fata de cei ai judetului Botosani iar venitul mediu este mai mare cu cel putin 180 de lei in regiune fata de zona Botosani. Cauzele acestor fenomene nu pot fi extinse la nivel regional, ci trebuie identificate la nivelul judetului Botosani.
Trebuie sa iesim din mentalitatea mentinerii Botosaniului la nivelul inferior a clasamentelor economice din Romania si acest lucru se poate intampla numai daca se intelege ca judetul Botosani trebuie sa beneficieze, pentru o perioada de timp, de facilitati fiscale specifice, atractive pentru investitorii romani sau straini.
Sustin orice solutie care poate scadea povara fiscala pe afacerile din judetul Botosani, nu in detrimentul zonelor economice din alte judete sau regiuni ale tarii, ci pentru a ridica judetul Botosani la un nivel competitiv in Romania si Europa. Nu este greu sa demonstrezi faptul ca judetul Botosani reprezinta o zona defavorizata a Romaniei. Din acest motiv consider ca botosanenii merita o sansa in plus atat in atragerea investitiilor in zona, cat si in absorbtia cu prioritate a fondurilor europene.
De aceea, zero impozit pe profit reinvestit, taxe salariale reduse pentru firmele cu mai mult de 20 de angajati si scaderea TVA-ului la un set de produse si linii de productie specifice din agricultura sunt cateva masuri care, in opinia mea, vor fi oxigenul care sa faca diferenta intre o zona subdezvoltata si o zona de crestere sustenabila.
Consider ca mentinerea acestui tip de abordare economica pentru o perioada minima de 5 ani poate schimba fata judetului Botosani si poate da o sansa in plus botosanenilor, inclusiv tinerilor, fie de a-si deschide o afacere profitabila acasa, fie de a-si gasi un loc de munca avantajos in judet.
Stim cu totii ca multe judete din Romania se confrunta cu fenomenul imbatranirii rapide a populatiei, mai ales din cauza exodului tinerilor, dar trebuie sa stim ca avem puterea si posibilitatea sa facem ceva pentru a inversa acest curent de imbatranire a populatiei, prin dezvoltarea unor zone atractive pentru tinerii nostri si pentru a da putere motoarelor economice care, din pacate, au ajuns sa se opreasca in multe zone ale tarii, printre care se numara si judetul Botosani.
Consider ca avem nevoie de un efort comun si sustinut al autoritatilor centrale si locale care sa ajute sistemul privat din Botosani sa se dezvolte, in primul rand prin recunoasterea zonei ca o zona defavorizata, si in al doilea rand prin crearea instrumentelor necesare pentru absorbtia puternica de fonduri europene in zona cu scopul de a creste comunitatile botosanene si de a le face sustenabile.
Invit investitorii sa vina in judetul Botosani si le garantez ca aici vor gasi o forta de munca puternica si pregatita sa aduca profit, aici vor gasi oameni demni si muncitori. Pentru acesti oameni avem nevoie de ajutor, printr-o strategie menita sa directioneze fondurile europene in dezvoltarea judetului si prin acordarea de facilitati fiscale pentru investitori, daca vrem sa profitam de potentialul economic al unui judet care nu isi merita locul pe care il are in prezent in economia noastra.
Trebuie sa oferim o sansa botosanenilor de a se dezvolta in Romania si in Europa.