Senatorul Darius Bogdan Valcov a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata 'Guvernul sa suporte o parte din costurile pentru "Scoala altfel"!', pe care o puteti citi in continuare.

Stimate colege si stimați colegi senatori, vin astazi in fata dumneavoastra pentru a va cere sa dam o mana de ajutor copiilor care, in saptamana 7-11 aprilie, vor participa, la fel ca in ultimii trei ani, la programul "Scoala altfel". Si sa cerem Guvernului, ca, prin Ministrul Educației si cu sprijinul Primului-Ministru, sa introduca de urgenta facilitati care sa nu mai transforme si acest an intr-o povara atat pentru profesori dar mai ales pentru parinti. In special pentru parintii aflati in situatii materiale vitrege si pentru cei din mediul rural. Ne aducem, cu totii aminte ca in ciclul primar gimnazial am vizitat locurile de referinta ale istoriei si spiritualitatii romanesti. Ca am petrecut clipe de neuitat alaturi de minunatii nostri dascali impartasind de la ei, la fata locului, minunea de a fi roman. Sunt lucruri de care nu ne vom desparti niciodata si repere care stau si vor sta la temelia formarii noastre ca cetateni. Din pacate, pe parcursul anilor, obiceiuri bune si trainice s-au pierdut. Pentru ca mult mai usor este, in timp, sa renunti decat sa faci eforturi sa perpetuezi traditia. Iar introducerea in Legea educatiei a programului "Saptamana altfel" s-a vrut a fi, probabil, rampa de relansare spre recuperarea unor intarzieri de catre generatiile care vin din urma. Acest interval de timp ar trebui sa contribuie nu numai la o altfel de abordare a relatiei educator-elev dar mai ales la largirea orizontului cultural si social al copiilor nostri.
Din pacate, in ultima vreme, pe masura ce se apropie desfasurarea acestui program, tot mai multi profesori au inceput sa se planga, poate ca pe buna dreptate, date fiind si evenimentele care au vizat relatia bani-parinti-scoala, de imposibilitatea de a mai participa ca dascali, la punerea in practica a acestui program. Fie pentru ca sunt nevoiti sa cheltuiasca din propriul buzunar anumite sume de bani pentru organizarea anumitor evenimente fie pentru ca sunt pusi in situatia de a solicita de la parinti aceste sume. Si trebuie sa recunoastem, ca, in lipsa unor reglementari clare care sa stabileasca lucrurile, acestia au dreptate. Sunt sigur, ca cel putin cateva lucruri marunte, pentru inceput Guvernul, la initiativa noastra si la propunerea Ministrului Educatiei, le poate face. De exemplu, asigurarea transportului gratuit de catre mijloacele de transport in comun in mediul urban si nu numai pentru grupurile de elevi si profesori insotitori in perioada desfasurarii programului "Scoala altfel". Dupa cum stim transportul in comun este subventionat de stat, ma rog, de administratiile publice locale, iar primariile pot elibera "vouchere", la cerere, pentru aceste grupuri. Acelasi model poate fi folosit si pentru transportul cu trenul. De asemenea, Guvernul poate hotari ca toate lacasurile de cultura aflate in proprietatea statului sa asigure accesul gratuit. Vorbesc aici de muzee, teatre pentru copii etc. Iar de la anul, printr-un amendament la Legea educatiei se pot aduce si alte imbunatatiri si facilitati mai consistente, poate si cu o diferentiere pentru mediul rural acolo unde se inregistreaza si cele mai mici venituri pe cap de locuitor dar si cea mai mare rata a abandonului scolar.
In incheiere vreau sa fac precizarea ca daca unii ar putea sa taxeze aceste propuneri oneste ca fiind populiste imi asum aceasta sintagma cu draga inima, numai sa se puna in practica aceste facilitati.