Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o declaratie politica intitulata ,,Alocarea mai multor resurse pentru politicile sociale din Romania", pe care o puteti citi in continuare.
Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii al Academiei Romane a realizat o ancheta sociologica avand drept tema perspectiva opiniei publice asupra politicilor sociale din Romania.
Principala concluzie a cercetarii: exista un consens larg in privinta unui rol mai activ al statului in redistribuirea resurselor catre cei care au nevoi mai mari, in managementul riscurilor sociale si in sporirea incluziunii sociale.
In opinia publica romaneasca exista o sustinere puternica (78-90 % acord total sau acord) pentru politici sociale care sa asigure: locuri de munca (pentru fiecare), un nivel de trai decent pentru someri si un venit minim garantat pentru cei nevoiasi, precum si reducerea inegalitatilor economice.
Segmente largi ale opiniei publice considera ca statul cheltuieste prea putin cu sanatatea (89 %), sistemul de pensii (83 %), sistemul de invatamant (83 %), constructia de locuinte (82,5 %), asistenta sociala (75 %) si asigurarile pentru somaj (69,5 %).
Aproape 89 % dintre romani cred ca statul cheltuieste prea putin pentru spitale, categorie urmata de programele de preventie a bolilor (87 %), medicamentele compensate (87 %), si de programele de vaccinare a populatiei (76 %).
Dintre componentele sistemului de invatamant, cei mai multi dintre romani cred ca statul cheltuieste prea putin cu cresele si gradinitele (77-78 %), iar in privinta scolilor generale si liceelor, 76,5 % dintre cetateni cred ca statul cheltuieste prea putin.
Dintre diferitele prestatii si servicii de asistenta sociala, romanii cred ca statul cheltuieste prea putin cu alocatiile pentru copii (90 %), centrele pentru bolnavii neuropsihici (88 %) si centrele de plasament pentru copii abandonati (87 %).
Avand in vedere ca romanii doresc ca statul sa aloce mai multe resurse pentru politicile sociale, rog Ministrul Finantelor Publice si Ministrul Delegat pentru Buget sa cuprinda in bugetul pentru pentru anul 2015 sumele necesare prin care pot fi rezolvate aceste asteptari ale cetatenilor romani, adica redistribuirea resurselor catre cei care au nevoi mai mari, pentru sporirea incluziunii sociale.