mariustuca.ro / Atentie! Febra Nilului pandeste Estul Europei (Autoare: Magda Marincovici)
6 cazuri de febra Nilului occidental au fost raportate in Uniunea Europeana de la inceputul lui 2015, potrivit ultimului raport al Institutului de Supraveghere Sanitara. La om, aceasta infectie poate evolua cu tulburari neurologice capabile sa provoace moartea. Febra Nilului occidental este o boala epidemica suficient de cunoscuta si in Europa, care este mai frecventa, de obicei, in tarile situate in est si in zona mediteranean, in timpul verii si toamnei. Ultimul buletin epidemiologic intenational al INVS, publicat joi, 13 august, face referire la 6 cazuri aparute la sfarsitul lunii iunie, primele din acest sezon. Bulgara este prima tara europeana, din acest sezon, unde s-a semnalat un caz de infectie prin virusul West Nile. Mai precis, la Sofia, la 23 iunie 2015. Un al doilea caz a fost raportat, la sfarsitul lunii iulile, in Lombardia, in nord-estul Italiei. Aici este primul caz semnalat din septembrie 2014. La 4 august, 3 alte cazuri de italieni au fost raportate si, de asemenea, un caz in Romania, in total bilantul actual fiind de 6 persoane contaminate.

Complicatii neurologice mortale

Daca infectia cu virusul West Nile (VWN) sau virusul Nilului occidental este in general asimptomatica, in 20% dintre cazuri persoana infectata dezvolta un sindrom pseudo-gripal. Si 1 caz din aproximativ 150 are manifestari neurologice: meningita, encefalita sau menigo-encefalita. Simptome letale apar la 7% - 9% din cazuri. In aceasta boala epidemica, infectia la om, gazda accidentala a virusului, este provocata de intepatura tantarilor din special Culex, care se contamineaza atunci cand se hranesc cu sange de la pasari infectate. Cand tantarul inteapa, el se poate infecta si, apoi, poate transmite virusul persoanelor intepate sau animalelor, in spcial cailor. De asemenea, virusul poate fi transmis prin contact direct cu sangele sau alte tesuturi ce provin de la animale infectate. Astfel, o proportie foarte mica de infectii se produc dupa transplantul de organe, transfuzii de sange sau alaptatul la san.
Deocamdata, nu avem un vaccin care sa ne protejeze de acest virus, singurul mod prin care putem reduce numarul infectiilor la om fiind respectarea unor reguli pentru prevenirea factorilor de risc. Prevenirea inseamna lupta contra intepaturilor de tantari, supravegherea animalelor, in special a pasarilor si cailor, deoarece focarele de infectie la animale precede in general epidemiile la om.
Acest virus a fost depistat pentru prima data in Uganda, in 1937 si din anii 1960 exista si in Europa. In ultimii ani, frecventa infectiilor provocate de acest virus a crescut. In ultimele decenii, cele mai mari focare au fost semnalate in Israel, Grecia, Romania, Rusia si SUA, pe principalele trasee vizate de pasarile migratoare. In 2010, Grecia s-a confruntat cu o importanta epidemie umana, totalizand 262 de cazuri. Expertii de la INVS atrag atentia expertilor din Romania ca tara noastra ofera un teren propice pentru evolutia febrei Nilului, care face obiectul unei monitorizari active din 2007.