Compania elvetiana Roche a anuntat recent lansarea globala a două noi teste performante pentru monitorizarea tratamentului cu medicamente imunosupresoare, la pacientii cu transplant de organ.
Noile teste Elecsys pun la dispozitia personalului medical, rezultate mult mai corecte si mai precise. Aceste noi teste functioneaza pe platforma cobas e (imunologie) de analizoare modulare, dezvoltata de asemenea de compania Roche, care sustine fluxurile de lucru si eficienta in laboratoarele clinice.
Testul va fi disponibil incepand cu ultimul trimestru al acesui an si in Romania, in laboratoarele care au in dotare platforma cobas e.
"Monitorizarea tratamentului cu medicamente imunosupresoare este o componenta cheie a transplantului, fiind esentiala pentru supravietuirea pe termen lung a pacientilor care au beneficiat de transplant de organ." a declarat cu prilejul lansarii Roland Diggelmann, Head of Roche Diagnostics. "Aceste teste de mare sensibilitate ofera personalului medical rezultate precise si consistente cu privire la eficienta regimului terapeutic al pacientilor cu transplant".
Pentru a preveni rejetul organului transplantat, pacientii trebuie să urmeze continuu un tratament imunosupresor, dupa interventia chirurgicala. Avand in vedere ca aceste medicamente nu au efect daca sunt administrate in doze prea mici, iar supradozajul poate provoca, pe de alta parte, efecte adverse severe, este foarte importanta monitorizarea cu precizie a concentratiei lor in sangele pacientilor.
Transplantul de organe este o practica medicala curenta. Totusi, faptul ca exista riscul ca sistemul imunitar al pacientului sa respinga grefa, face ca transplantul sa fie una dintre cele mai complexe arii ale medicinei. Ca urmare, medicatia imunosupresoare este folosita pe scara larga pentru a preveni rejetul de organ.