Se vorbeste tot mai des despre pierderea feminitatii si adoptarea unor trasaturi profund masculine de catre reprezentantele sexului frumos. Trasaturi precum compasiunea, naturaletea, jucausenia, delicatetea, eleganta sau blandetea au fost inlocuite de duritate pragmatism, egoism, vulgaritate, brutalitate si atingerea scopurilor cu orice pret.
Chiar si in relatia de cuplu lucrurile tind sa se schimbe, femeia sa imprumute din energia masculina si sa manifeste un control excesiv in relatie. Partenerii de cuplu ajung sa isi schimbe rolurile, ceea ce creeaza un cerc vicios si ii arunca pe cei doi in posturi si roluri nefiresti. Psihologii atrag atentia asupra faptului ca atunci cand energia feminina este perturbata in cuplu, acest lucru dezechilibreaza si energia masculina. Acest dezechilibru energetic individual se traduce la nivel mondial prin aparitia crizelor, a rasismului, a urii si a agresivitatii, toate acestea fiind de fapt simptome ale unei energii masculine profund dezechilibrate, dat fiind ca este lipsita de contrapartea ei feminina.
Feminitatea transcede planul fizic si este, in principal, despre emotie, stare, traire. Inseamna mult mai mult decat forme voluptoase, rotunjimi si tinute sexy. Feminitatea este o traire, o energie care vine din interior, din straturile noastre profunde, unde se naste, de fapt, acest impuls, aceasta chemare, a ceea ce avem noi de facut si indeplinit ca fiinte pe acest pamant. Daca energia masculina este orientata spre actiune, scop, competitie, spre forma si concretete, energia feminina este focusata pe proces, pe felul in care ne simtim in drumul spre atingerea unui obiectiv, in drumul spre succes, pe a da timp si spatiu unor lucruri sa se nasca. Este focusata eminamente in interior, pe emotii, si nu spre exterior. Este curgatoare si unificatoare, nu competitionala si dihotomica, asa cum este energia masculina. Freud descria foarte frumos energia feminina ca interiorul unei biserici, care asteapta linistita intr-o tacere fertila, plina de intelepciune si sens, explica Valeria Virlan, psihoterapeut integrativ, membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Integrativa.

Care sunt cauzele care conduc la pierderea feminitatii?

Feminitatea este o calitate, o resursa cu care noi, femeile, ne nastem. Exista situatii insa, in care ne deconectam de la ea pe parcurs, angrenate fiind in diverse procese si avand un stil de viata haotic, fara alocarea unui timp si spatiu pentru sinele nostru profund”, a adaugat Psih. Valeria Virlan. Multe dintre noi am experimentat transformarea de la firi vesele, visatoare si optimiste, la un robot” setat pe munca, fara planuri si sperante, inchise si impietrite in fata a tot ceea ce inseamna sentiment. Iata care sunt motivele care au condus catre ceea ce inseamna o deconectare de la sursa profunda a energiei feminitatii:
1) Lipsa de repere. Daca in jurul nostru nu exista femei conectate la feminitatea lor, nu vom avea un model demn de urmat, care sa ne initieze in tainele feminitatii. Daca in societate sau in mediul profesional in care activam vedem femei in pozitii de management care calca pe cadavre, manifestand duritate si competitivitate excesiva pentru atingerea scopurilor, dorind sa ajungem cel putin la rezultatele lor, le vom copia comportamentul.
2) Repere gresite de feminitate. Daca bunicile sau mamele noastre au trait umilinte, jigniri sau alte astfel de situatii nefericite, ori, din contra, daca in copilarie am fost expuse unui model de mama de tipul femeii barbata”, adica total deconectata de corpul, emotiile si feminitatea ei, foarte activa in a prelua si manifesta atributiile barbatului, ceea ce noi vom duce mai departe in vietile noastre va fi un model gresit de feminitate. De asemena, falsele modele de feminitate, de care abunda mass-media, axate strict pe aspectul exterior, avand o conduita de parvenire si lipsa a valorilor, nu fac decat sa adanceasca acest dezechilibru al feminitatii.
3) Femei axate pe cariera, cu orice pret. Aceste femei care manifesta adesea un comportament de deconectare de propriul corp si de emotiile lor, mult mai preocupate fiind de scopul final decat de ele insele, au o energie feminina scazuta. A nu se intelege ca o femeie, conectata la energia sa feminina, nu poate avea succes in plan profesional. Diferenta este ca, pentru ea, drumul spre succes este natural si fara compromisuri deoarece nu se pierde din vedere nicio clipa pe ea sau nevoile sale.
4) La polul opus, femeile care se afla intr-o perpetua grija cu privire la ziua de maine. Grijile financiare si stresul slabesc feminitatea, vitalitatea, sexualitatea, creativitatea si bucuria din vietile lor, ceea ce implicit va aduce un dezechilibru interior.
5) Stilul de viata. Ce ne mai slabeste feminitatea este stilul de viata dezorganizat si nesanatos: regim alimentar nepotrivit, nopti pierdute, odihna putina si starea de continuu roller coster emotional in care stam fara a incerca nimic pentru echilibrarea noastra.
Cum ne (re)conectam la feminitatea noastra?
Daca in antichitate existau ritualuri de trecere, prin care fetitele erau invatate de femeile intelepte din trib cum sa se conecteze la feminitatea lor profunda si sa o manifeste in vietile lor, astazi aceste ritualuri nu numai ca lipsesc cu desavarsire, dar ceea ce ducem cu noi este o feminitate contorsionata, plina de rani dobandite in istoria personala, dar si in istoria umanitatii, de-a lungul timpului”, aminteste Psih. Valeria Virlan, care totodata ne ofera si cateva sfaturi pentru a ne reconecta la feminitatea noastra:
Creaza-ti propriile ritualuri de conectare la sinele tau profund, deci la feminitate! Acest lucru inseamna sa ne acordam timp de calitate noua insene, prin care sa investim anumite obiceiuri rutiniere zilnice cu emotie si insemnatate. Iata cateva exemple prin care poti face acest lucru: dusul rapid, in 5 minute, poate fi inlocuit cu o baie fierbinte, armonizata cu spuma, petale de trandafir, lumanari si muzica; o ceasca de cafea bauta in graba, in picioare, poate fi savurata pe indelete in compania unei carti bune, ori cu pauze de focusare pe respiratia proprie; jumatate de ora de asteptare pana cand masina de spalat a terminat programul, se poate transforma in jumatate de ora in care ne asezam confortabil si incercam sa ne conectam constient cu noi prin meditatie si/sau introspectie. Practic, orice forma de actiune pe care incetezi sa o mai faci automat, pe repede inainte, deconectata de tine, de corpul si emotiile tale, careia ii adaugi, in schimb, savoare, aducandu-te pe tine in aici si acum”, devine o cale de accesare a feminitatii tale profunde.
Pune pauza agitatiei cotidiene si constientizeaza-ti feminitatea! Feminitatea vine din interior, asa ca atunci cand taskurile, grijile si viata de zi cu zi ne domina, este timpul sa luam o pauza, sa ne relaxam putin, sa ne detasam si sa cautam adanc in sufletul nostru acele emotii care ne bucura sufletul. Tot ceea ce facem cu bucurie, cu pasiune, care ne face sa vibram de placere, indiferent ca este vorba despre un hobby sau despre profesia noastra, este inca un prilej pentru noi de manifestare a energiei feminitatii in viata noastra. Doar astfel putem readuce in existenta noastra abundenta, frumusetea, bucuria, iubirea, magia si misterul.
Creeaza-ti un grup de femei dornice sa porneasca si ele in calatoria feminitatii! In cadrul unui astfel de grup vei putea curge nestingherita cu emotiile tale, pozitive sau negative, fara a fi judecata sau a pretinde ca esti altcineva decat esti. Acesta este cercul tau sacru de femei prin intermediul caruia voi toate puteti sa va conectati impreuna la fluviul inconstient al feminitatii care curge prin noi toate.
Nu mai fi critica cu privire la celelalte femei! Incearca sa saluti calitatile si femininul frumos din ele, in loc sa fii focusata pe ceea ce nu este in regula la ele. Elibereaza-te pe cat posibil de criticismul din viata ta.
*Valeria Virlan este psiholog si psihoterapeut integrativ, membru al Asociatiei Romane de Psihologie Integrativa, cu peste 17 ani de experienta in lucrul cu oamenii. Aceasta abordeaza in practica privata atat terapia de cuplu, cat si terapia individuala si organizeaza, de asemenea, in mod constant grupuri de dezvoltare personala si workshopuri de femintate, construind astfel o comunitate unde femeile se pot exprima liber. Mai multe informatii despre feminitate si Psih. Valeria Virlan, puteti afla accesand grupul public Arta de a fi femeie: https://www.facebook.com/groups/1650419685247987/, precum si pagina sa oficiala de Facebook: https://www.facebook.com/psihoterapeut.valeria.virlan/.