JURNALUL NATIONAL: CAND VA AJUNGE EBOLA IN ROMANIA? Modele matematice de evaluare a riscului de raspandire a bolii (Autori: Magda Marincovici si Dan Constantin)
Primul caz de Ebola a aparut in Spania, ceea ce anunta inceperea raspandirii groaznicei boli in Europa. Specialistii de la Nordtheastern University Boston au realizat o simulare de laborator a probabilitatii extinderii Ebola in diferite zone ale lumii. Modelul matematic este construit pe baza dinamicii si specificului de raspandire a epidemiei declansate la inceputul anului 2014.
La inceputul lunii octombrie, previziunea asupra riscului de aparitie a primului caz de Ebola era de 50% pentru Marea Britanie si de 75% pentru Franta, pana la data de 24 octombrie. Niveluri de risc ridicate erau anuntate de acelasi studiu pentru Belgia, Spania si Elvetia. In cazul Spaniei prognoza s-a confirmat. Doi experti ai Centrului European pentru Preventia si Controlul Bolilor (CPCM) de la Stockhom s-au deplasat in Spania pentru a asista autoritatile spaniole care au misiunea de a afla cum a fost posibil ca o infirmiera, intr-un spital din Madrid, sa contracteze virusul Ebola. Se stie ca o infirmiera s-a infectat cu virusul Ebola intr-un spital in care erau internati doi misionari repatriati din Africa de Vest. Ambii misionari au decedat din cauza teribilului virus. Potrivit unui comunicat al spitalului unde infirmierea este spitalizata, "starea ei de sanatate s-a degradat".
In Uniunea Europeana, Comitetul pentru securitate sanitara (HSC), organ european insarcinat cu monitorizarea epidemiei, a convenit asupra necesitatii unei mai bune informari a persoanelor care calatoresc in zona cu risc epidemic si a personalului medical pentru a indentifica in cel mai scurt timp cazurilor de Ebola.
Peste Ocean, in Statele Unite, secretarul de stat american, John Kerry, atrage atentie ca este timpul de a actiona si nu de a vorbi, data fiind situatia care provoaca o ingrijorare din ce in ce mai mare la nivel international. Declaratiile sunt legate, evident, de decesul lui Thomas Eric Duncan, primul caz de febra Ebola pe teritoriul american.
Ziarul Izvestia anunta prognozele si pentru Rusia: probabilitatea de semnalare a primului caz, pana la 24 octombrie, este de 1% si creste la 5% in urmatoarea luna.
Riscul de raspandire a bolii este direct legat de traficul de calatori spre si dinspre tarile din Vestul Africii in care epidemia a facut peste 3.500 de victime. Pericolul maxim de contaminare este cu cateva ore inainte de deces, dar si cadavrul prezinta un risc ridicat de raspandire.

La noi
In Romania nu s-au dat publicitatii informatii despre riscul aparitiei Ebola, dar autoritatile iau masuri de preventie si de izolare imediata a suspectilor. Cetatenii romani cei mai expusi sunt diplomatii care activeaza in zona Africii de Vest (Nigeria, Niger, Sierra Leone, Guineea, Mali, Mauritania). De asemenea, un numar neprecizat de romani lucreaza in zona, in industria de petrol sau o tranziteaza ca marinari sau personal de bord pe liniile aeriene. Nu exista linii directe care sa lege Romania de Africa de Vest, dar in aeroporturile din Istanbul, Bruxelles, Paris sunt contacte cu persoane care circula spre regiunile cele mai expuse.
Joi, secretarul de stat Raed Arafat a declarat ca, la noi, este "un risc scazut" si ca "nu este niciun motiv de panica", dar "normal, nu putem sa excludem ca pot sa apara astfel de cazuri". Pentru a preveni raspandirea virusului, au fost stabilite procedurile pentru izolarea temporara a pacientului si transferul catre un spital militar de campanie din apropierea Bucurestiului. "Pregatirea continua, nu e niciun secret ca Guvernul a alocat 25 de milioane de lei pentru a ne pregati mai bine in cazul in care ar aparea astfel de situatii", a precizat secretarul de stat Arafat.