Jurnalul National: Implant mamar cu risc de cancer (Autor: Magda Marincovici)
Autoritatile sanitare franceze vorbesc despre 18 femei cu proteze mamare care au dezvoltat o forma rara de cancer
Expertii Institutului National al Cancerului din Franta, sesizati de autoritatile sanitare, au stabilit o legatura intre implantul mamar si o forma de cancer al sistemului limfatic, scrie Le Figaro in editia online. Trebuie spus ca problema riscului de cancer in cazul femeilor purtatoare de proteze mamare revine periodic in actualitate, fara sa se fi stabilit o legatura intre cauza si efect. Dar de aceasta data, posibilitatea ca unele implanturi sa poata favoriza aparitia unui tip rar de cancer al sistemului limfatic - limfomul anaplazic cu celule mari (LAGC) - este mult mai mare si face obiectul preocuparii autoritatilor sanitare. Limfomul anaplazic cu celule mari este o forma rara de limfom T, care reprezinta aproximativ 1%-2% din totalul cazurilor de limfoame non-hodgkin.
Directorul general pentru sanatate a cerut Institutului National al Cancerului (Inca) sa formeze un grup de lucru, in urma cu o luna, dupa primirea acestor informatii ingrijoratoare de la Agentia Nationala de Securitatea Medicamentului (ANSM). Din 2011, la 18 femei purtatoare de proteze au fost depistate tumori foarte rare si numarul acestor cazuri este in crestere.
- A fost un prim caz in 2011, doua in 2012, patru in 2013 si 11 in 2014, explica Francois Hebert, director general adjunct al ANSM, intervievat de Le Parisien.
Una dintre aceste femei a decedat. In concluziile publicate la 4 martie a.c., Inca subliniaza riscul major de LAGC la femeile purtatoare de implant mamar, comparativ cu femeile care nu au asemenea implanturi. Francois Herbert precizeaza ca, la sfarsitul lunii martie, va avea loc o reuniune la care vor participa multi experti din ANSM, care se vor pune de acord asupra unui set de masuri.
- Intr-o prima faza, este necesar ca femeile care si-au pus implanturi mamare sa fie in mod obligatoriu avertizate asupra riscurilor la care sunt expuse, chiar daca acestea sunt mici, explica Herbert.
Totusi, acesta a tinut sa sublinieze:
- Daca trebuie sa luam masuri, sa le interzicem, o vom face.
Cele 18 femei purtatoare de implant, care au dezvoltat un LAGC, au intre 42 si 83 de ani: 8 au fost operate in scop estetic si 10 pentru reconstructie mamara, dupa cancer al sanului. La ora actuala, in Franta, 40.000 de femei au implanturi mamare, dintre care 83% din ratiuni estetice si 17% pentru reconstructie mamara. In 2013, aproximativ 22.400 de femei si-au pus o proteza sau mai multe, dintre care 18.500 in scop estetic. Aceasta noua luare de pozitie a autoritatilor sanitare vine, dupa un scandal de proportii, provocat de afacerea cu implanturi mamare marca PIP, in anul 2010, care a facut inconjurul lumii.