Senatorul Marcel BUJOR a sustinut o declaratie politica intitulata: Fara vaccinuri si salarii la Institutul Cantacuzino. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino a fost infiintat in anul 1921 si in prezent se confrunta cu o situatie de subfinantare cronica.
Institutul Cantacuzino, unul dintre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile din cauza mai multor nereguli. In aceste conditii, productia de vaccinuri a fost sistata, iar campaniile de imunizare a populatiei se fac numai cu vaccin din import, achizitionat la preturi de peste zece ori mai mari decat cel din tara.
In prezent, in cadrul Institutului Cantacuzino lucreaza 486 de persoane, o parte dintre acestia au protestat timp de trei zile in incinta unitatii, nemultumiti de faptul ca nu si-au mai primit salariile intregi de cateva luni. Directorul aflat in functie de patru luni a demisionat pentru ca nu a reusit sa aduca institutul pe linia de plutire.
Situatia Institutului Cantacuzino este critica, tinand cont de faptul ca are datorii de aproximativ 5 milioane de euro, conturile blocate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, se confrunta cu sistarea productiei de vaccinuri si cu angajati care nu isi primesc salariile la timp.
In anul 2014 a fost desemnata o Comisie interministeriala pentru a veni cu solutii concrete in sprijinul Institutului de cercetare, realizand Memorandumul pentru Reorganizarea Institutului Cantacuzino, semnat in 22 ianuarie 2015. Acesta prevede stergerea datoriei catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si denumirea activitatii de sanatate publica drept serviciu de interes economic general.
Ministrul Sanatatii a afirmat ca situatia in care se afla Institutul Cantacuzino este cauzata de managementul defectuos, precizand ca ministerul este interesat sa achizitioneze produsele unitatii medicale, insa numai in conditiile in care acestea sunt conforme.
Productia de vaccinuri reprezinta un domeniu de importanta strategica atat pentru sistemul national de sanatate publica, cat si pentru securitatea nationala a Romaniei.
In prezent, Romania este dependenta de vaccinurile de import, in ciuda faptului ca eficienta acestora este pusa la indoiala, deoarece nu sunt testate in Romania si nu sunt adaptate populatiei Romaniei. Din acest motiv, in ultimele luni au fost inregistrate numeroase cazuri de reactii adverse post-vaccinare.
Romania trebuie sa isi asigure o relativa independenta in fabricarea de produse biologice, care sa-i dea posibilitatea sa intervina pentru protejarea populatiei in situatii de epidemii si pandemii, avand in vedere ca in ultimii ani au fost identificati noi virusi a caror mutatii genereaza astfel de riscuri.
Ministerul Sanatatii are responsabilitatea de a identifica solutii pentru revitalizarea Institutului Cantacuzino si asigurarea independentei Romaniei in domeniul vaccinurilor.