drconstantinaruxandra.ro: USCACIUNEA VAGINALA, SUBIECT TABU ?!
Am participat la un seminar intitulat Recastiga-ti feminitatea, organizat de Feminella, pe baza unui studiu cantitativ si calitativ efectuat de Gallup Romania, referitor la incidenta uscaciunii vaginale.
Subiectul mi s-a parut interesant, tinand cont de faptul ca aceasta afectiune este prezenta in viata multor femei si isi pune amprenta negativa asupra calitatii vietii de familie si a vietii sexuale a femeilor.
Iar statisticile sunt de-a dreptul surprinzatoare-aproximativ 40% din femeile din Romania sufera de vaginita atrofica, iar dintre acestea numai 25% cer sfatul unui medic.
Afectiunea este cauzata de cele mai multe ori de dezechilibre hormonale-respectiv scaderea productiei de estrogen ( hormon ce asigura lubrefierea vaginala normala)- ce pot aparea dupa nastere, in perioada de alaptare, la menopauza, dupa interventii chirurgicale de indepartare a ovarelor, dupa chimioterapie si radioterapie; alti factori favorizanti sunt reprezentati de fumat, alcoolism, unele medicamente antidepresive, antialergice si pentru tratarea racelii; infectii vaginale; dusurile intravaginale ; folosirea produselor pt igiena intima ce contin aditivi sintetici.
Incidenta acestei afectiuni creste odata cu varsta, fiind accentuata de tuburarile hormonale, respectiv alterarea balantei estro-progesteronice specifice perioadei de pre si menopauza.
Simptomele includ senzatia de disconfort, arsura, mancarime, durere, insotita de iritatii la nivel vaginal; cel mai frecvent ele apar in timpul actului sexual si pot persista chiar 24-48 ore dupa; mai rar se manifesta tot timpul zilei; senzatia de mictiune imperioasa, urinari frecvente.
Este important sa ne prezentam la medicul ginecolog de la aparitia primelor simptome; multe femei neglijeaza acest aspect, considerand ca este o problema minora, asteptand sa treaca de la sine sau pur si simplu avand o reticenta majora privitoare la examenul ginecologic.
Multe femei considera ca este vina stressului, dar prea multe afectiuni, unele grave, sunt neglijate in ultimul timp de catre medici si pacienti la "adapostul" notiunii de stress, care nu este intotdeauna singurul vinovat.
Intarzierea unui consult si a unui tratament de specialitate va duce in timp la agravarea simptomelor, iar femeia isi va lua "masurile de precautie", respectiv rarirea contactelor sexuale, cu repercursiuni asupra vietii de cuplu; in timp poate aparea si depresia.
Ne lipseste inca educatia sanitara; desi sexul, sub aspectul lui pornografic, este prezent peste tot in mass-media, informatiile medicale legate de viata sexuala, de importanta efectuarii periodice a unui consult medical, nu prezinta interes prea mare si nu sunt in consecinta promovate. Din pacate, de multe ori si medicii neglijeaza aceste afectiuni considerate "minore", in special daca este vorba de femei trecute de 50 ani.
In plus, in Romania exista conceptia total gresita ca dupa 50 ani, odata cu instalarea menopauzei, viata sexuala a femeii ia sfarsit si deci uscaciunea vaginala este acceptata si lasata netratata. Incetarea ciclului nu inseamna incetarea vietii sexuale, nu inseamna sfarsitul feminitatii ; este un mit pe care nu ar mai trebui sa-l acceptam si promovam.
Exista remedii naturale pentru aceasta afectiune. Se pot administra intern (sub forma de comprimate, tincturi, extracte gemoterapice) plante ce contin fitoestrogeni, adica acei estrogeni vegetali care amelioreaza simptomele neplacute ale menopauzei, deci si uscaciunea vaginala; este vorba de lemn-dulce, marar, salvie, pueraria lobata, extracte de soia. In paralel, se pot utiliza ovule intravaginale care hidrateaza mucoasa vaginala cauzata de schimbari hormonale si in timpul tratamentelor de chimio si radioterapie. In paralel, se pot utiliza ovule intravaginale cu extracte vegetale de galbenele, coada-soricelului, traista-ciobanului, cretisoara, trifoi-rosu, nalba, musetel, plop negru, salvie, aloe vera, Centella asiatica, extract arbore ceai, propolis, rasina de brad; se poate asocia acidul hialuronic, o componenta naturala a organismului, ce asigura hidratarea, troficitatea si tonicitatea tesutului vaginal. Un exemplu il reprezinta Feminella Hyalosoft, cu efecte terapeutice benefice.
Aceste remedii trebuie recomandate nu de o prietena, nu de o vecina, ci de un medic apifitoterapeut, singurul care poate stabili un tratament corect; plantele au efecte terapeutice deosebit de benefice, dar si efecte adverse atunci cand sunt administrate necorespunzator.
In plus, nu trebuie sa renuntati la viata sexuala, dimpotriva, actul sexual practicat in mod regulat imbunatateste lubrifierea naturala a vaginului.
Sa nu uitam ca fiecare femeie are varsta pe care si-o merita, si eu cred ca toate meritam sa ramanem tinere si sanatoase, atat in ochii nostri cat si ai partenerului si ai societatii; trebuie sa incepem sa ne iubim si sa ne respectam corpul, sa-i descifram mesajele si sa-i acordam ajutor atunci cand are nevoie.