Unica.ro: Sanatate: Adevarat sau fals? Vezi ce mituri exista despre vara

Leacuri babesti pentru insolatie, sfaturi utile in caz de arsuri solare si remedii hazlii pentru zgarieturi pe munte? Vezi care mituri despre vara si vacanta sunt adevarate si care sunt doar povesti din batrani.

Iritatia de la meduze se trateaza cu urina

Esi la mare si "te-a ciupit" o meduza? Cel putin unul dintre prietenii tai, ca sa nu mai vorbim de mama, o sa-ti recomande sa urinezi pe iritatie, pentru a scapa de usturime si mancarime. Daca nu stiau de leacul minune, sigur vor spune sa torni putin otet sau bicarbonat de sodiu.
Adevarul este ca meduzele sunt echipate cu un fel de perisori otravitori, majoritatea inofensivi, care se infing in piele si elibereaza substanta iritanta. Cel mai bun remediu recomandat de specialistii dermatologi este...apa de mare. Apa sarata neutralizeaza substanta iritanta, in vreme ce apa dulce, de la robinet sau apa plata turnata peste basici face mai mult rau decat bine.
Daca usturime persista, puteti incerca varianta cu otet si puteti lua un antiinflamator de tipul ibuprofenului pentru umflatura si durere.
Urina era recomandata din batrani pentru continutul mare de saruri, care, ca si apa de mare, reduce iritatia. Dar urina poate contine putina sare vara, daca ne hidratam corespunzator si apa de mare este mai eficienta, la indemana si deloc scarboasa.

Pune unt pe arsura solara ca sa treaca

Daca ai stat prea mult al soare, de frica sa nu pierzi sezlongul sau nu ai folosit crema cu protectie solara adecvata pielii tale, probabil ca esti deja rosie ca racul si toata lumea iti da sfaturi despre cum sa faci si ce sa iei ca sa nu tremuri ca un pui oparit diseara in club.
Multa lume considera ca aplicarea de unt rece pe arsurile solare este un lucru bun, deoarece untul este foarte gras si hidrateaza pielea, in timp ce temperatura si consistenta ajuta la racorirea pielii.
Specialistii spun ca daca refuzi sa folosesti o crema sau lotiune speciala dupa soare si vrei neaparat sa aplici remedii naturiste, cel mai bun este o compresa cu lapte rece.
Untul nu face altceva decat sa asigure o baza cremoasa, care mentine pielea moale si nu are proprietati antinflamatorii sau de reducere a durerii cauzate de arsuri.
Laptele rece racoreste si hidrateaza, iar proteinele din lapte si faptul ca este alcalin, nu acid, calmeaza iritatia. Un prosop inmuiat bine in lapte rece si cu gheata zdrobita inauntru reduce inflamatia si ajuta la refacerea pielii arse.