Mariustuca.ro / Regimul Pegan scade colesterolul si riscul de boli de inima si diabet (Autoare: Magda Marincovici)
Regimul vegan si regimul paleolitic par sa fie complet diferite. Primul, recent recunoscut ca un mijloc bun de a slabi, consta in eliminarea totala a produselor de origine animala. Al doilea, inspirat din alimentatia stramosilor nostri, ne recomanda sa mancam mai mult proteine ce provin de la animale slabe.
Specialistul in nutritie, doctorul american Mark Hyman, a inventat numele Pegan special pentru a boteza dieta pe care a inventat-o. De fapt, dr. Hyman a combinat principiile esentiale ale celor doua diete. Asa a ajuns la un compromis, la o dieta mai usor de respectat si mai avantajoasa, comparativ cu fiecare dintre cele doua diete, stiut fiind ca atat regimul vegan, cat si cel paleolitic se plaseaza la extreme.

Avocado, orez integral, masline, nuci, fara lactate

Pe blogul lui, dr. Hyman explica faptul ca Pegan este un regim alimentar mai profitabil pentru sanatate noastra si a planetei. Este ecologic, durabil si respecta viata animalelor. Dr. Hayman mai adauga ca, dupa ce a facut cercetari de nutritie de-a lungul a trei decenii, a analizat mii de studii stiintifice si a tratat zeci de mii de pacienti cu ajutorul nutritiei, el a votat in favoarea regimului Pegan, peganismul.
Regimul Pegan se bazeaza pe fructe si legume, in ansamblul alimentatiei, ele reprezentand 75%.
Proteina de origine animala este permisa, dar ea trebuie sa fie bio si nu trebuie sa depaseasca 25% din totalul alimentatiei zilnice. Animalul trebuie hranit doar cu iarba.
Grasimile bune vor fi luate din avocado, masline, nuci.
Sunt indicate cerealele complete, respectiv fara gluten, cum este quinoa si orezul integral.
Produsele lactate trebuie evitate din cauza ca afecteaza digestia.
Soia, chiar daca este inclusa in regimul vegan, este totusi exclusa din Pegan, deoarece numeroase studii au aratat ca perturba echilibrul hormonal si este adesea modificata genetic.
In privinta zaharului, trebuie limitat consumul, deoarece mareste riscul de obezitate, de diabet etc.
Potrivit dr.Hyman, regimul Pegan ajuta la eliminarea kilogramelor suplimentare fara efecte negative asupra starii generale de sanatate, fara sacrificii inutile, asigura normalizarea nivelului colesterolului si reduce riscul de diabet si boli cardiovasculare.