mariustuca.ro / Cel mai mai rau regim pentru sanatatea cardiovasculara: alimente prajite, preparate din carne de porc, carbogazoase
(Autoare: Magda Marincovici)
Au dovedit-o numeroase studii si mai nou o cercetare publicata luni, 10 august, in Circulation, revista americana de cardiologie. Noua cercetare sustine ca regimul posibil a fi cel mai rau pentru sanatarea noastra cardiovasculara se compune din alimente prajite (in special cartofi si carne prajita), preparate din carne de porc si bauturi carbogazoase si ca acest regim nunmit sudist este mai frecvent in statele din sudul SUA. Cercetatorii de la Universitatea din Alabama (sud-estul SUA) au tinut sub observatie, timp de sase ani, regimul alimentar al 17.418 americani, in functie de orginea lor geografica si sociala. Chestionati in privinta obiceiurilor lor alimentare si supusi unor teste medicale, participantii au fost repartizati in 5 grupe in functie de meniul alimentar obisnuit: regimul practic (paste, pizza, bucatarile mexicana si chineza); regimul vegetal (bogat in legume si fructe); regimul dulciuri (cu prajituri si alte dulciuri); regimul alcool si salate (bogat in alcool - vin, bere - si legume verzi), regimul sudist (pui si cartofi prajiti, oua, carne rosie, bacon si jambon, asociate cu carbogazoase indulcite din belsug.
Cu exceptia regimului vegetal, nici unul dintre celelalte nu s-a calificat la categoria regim dietetic. Regimul numit sudist a suscitat cea mai mare preocupare din partea cercetatorilor, in conditiile cresterii prevalentei diabetului, hipertensiunii si dislipidemiei in cadrul grupului de voluntari care se hranesc in acest stil.
56% dintre voluntarii din grupul regimului sudist erau in pericol de boli cardiovasculare. Indiferent de sex, rasa, locul unde locuiti, daca mancati frecvent alimente tipice bucatariei din sud, trebuie sa fiti constienti asupra riscului major de boli cardiovasculare si de nevoia de a va modifica obiceiurile alimentare, estimeaza doctorul epidemiolog James Shikany, coordonatorul studiului.
Acest nou studiu american mai arata ca adeptii regimului alimentar sudist sunt adesea si fumatori, si sedentari, alti factori care le pun in pericol viata din cauza bolilor cardiovasculare.