Senatorul Alexandru Mazare a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Reforma administratiei publice. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Reforma administratiei publice reprezinta o prioritate de prim ordin a tarii noastre din perspectiva necesitatilor reale de dezvoltare ale societatii romanesti, care reclama servicii publice tot mai performante si competitive, inclusiv prin prisma raportului calitate / cost, in paralel cu sporirea transparentei si mai buna lor adaptare la cerintele cetatenilor. In acelasi timp, materializarea acestui deziderat se prezinta ca un corolar firesc al apartenentei Romaniei la structurile europene si euro-atlantice.
In aceeasi logica, reforma administratiei publice a constituit un obiectiv de baza asumat atat de catre precedentul guvern PSD, cat si de cel actual.
Astfel, intre obiectivele prioritare ale Programului de guvernare al Cabinetului Ciolos este inscrisa la loc de frunte cresterea performantei administratiei publice si a standardelor de calitate furnizate cetatenilor, alaturi de cultivarea increderii populatiei si mediului de afaceri in administratia publica. Nu in ultimul rand, documentul prevede continuarea procesului de descentralizare si lansarea unei Strategii de dezvoltare regionala, focalizata pe crearea unui cadru institutional de organizare si functionare a regiunilor administrativ-teritoriale, avand drept principala finalitate inlaturarea decalajelor de dezvoltare care se manifesta pe acest palier.
Obiective ambitioase, desigur, unele dintre dintre ele cu bataie mai lunga, care impun toate, insa, o dezbatere parlamentara serioasa, temeinica si aprofundata si care reclama, in acelasi timp, o convergenta sau cel putin o armonizare a abordarilor si pozitiilor principalelor formatiuni politice parlamentare. Si aceasta pentru ca, in mod evident, reforma administratiei publice nu trebuie sa reprezinta o tinta” electorala sau conjuncturala a formatiunilor noastre politice, ci o prioritate constanta a Parlamentului si a oricarui Cabinet instalat la Palatul Victoria!
Iata de ce, consideram ca se impune impune lansarea cu celeritate a dezbaterii in domeniu la nivelul Parlamentului Romaniei, avand in vedere pozitia acestui For, in sistemul institutional romanesc, de principal exponent al vointei populare si organ reprezentativ suprem al poporului roman, precum si de unica autoritate legiuitoare a tarii.
Fata de cele de mai sus si dat fiind importanta si urgenta impulsionarii reformei administratiei publice romanesti, solicitam Guvernului sa prezinte, cat mai curand posibil, Forului Legiuitor al Tarii pachetul de propuneri legislative in domeniu, incluzand Strategia de dezvoltare regionala si calendarul procesului de descentralizare, Planul national de investitii strategice in infrastructura comunitatilor locale, precum si masuri concrete vizand implementarea unui sistem de management al performantei, in masura sa conduca la profesionalizarea si eficientizarea structurilor administratiei publice centrale si locale!
Nu in ultimul rand, tinem sa atragem atentia asupra corelatiei stranse care exista intre imperativul modernizarii si eficientizarii administratiei publice romanesti si necesitatea sporirii relevante a gradului de absorbtie a fondurilor alocate de la bugetul Uniunii in exercitiul financiar-bugetar al UE 2014-2020.
Doar cu functionari publici competenti, eficienti si dispunand de o solida pregatire profesionala, la toate nivelele administratiei publice, incepand cu principalele institutii si ministere implicate si ajungand pana la cele mai mici orase si comune, Romania poate atinge performante similare pe acest palier cu cele ale altor parteneri europeni, care au inteles si implementat, inaintea noastra, principiile unui management modern si eficient in administratia publica!