Senatorul Constantin Popa a sustinut o declaratie politica intitulata: Decizie importanta pentru pensionari!. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice
In declaratia de astazi voi vorbi despre o masura prin care s-a facut dreptate la zeci de mii de romani. Camera Deputatilor a adoptat in urma cu o saptamana, la initiativa si cu sprijinul Grupului Parlamentar al PSD din cadrul caruia face parte si UNPR, proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Proiectul legislativ reprezinta un act de reparatie sociala fata de o insemnata parte a varstnicilor din tara noastra.
Modificarea legii privind pensionarii care au lucrat in grupa I de munca este un pas important pe care l-au facut, Parlamentul si Executivul, pentru a repara o situatie ce nu era normala pentru romanii care au muncit in conditii grele.
Proiectul adoptat prevede reducerea varstei standard de pensionare si pentru persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca pe o perioada mai mica de 6 ani. De asemenea, se reglementeaza ca perioadele de vechime in munca realizate pana la data de 1 aprilie 2001 in grupa I de munca, in conditii speciale si in alte conditii de munca, mai mici de 2 ani, sa constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor standard de pensionare.
Noua lege vine ca un gest de omenie si respect fata de varstnicii Romaniei, care si-au facut datoria fata de societate muncind o viata intreaga. Ma bucur ca si cei din opozitie au votat in favoarea acestei legi si ca nu s-a incercat blocarea unei masuri benefice.
Un stat responsabil si civilizat isi cinsteste cetatenii pentru anii de munca. Proiectul aduce dreptate pentru una dintre categoriile cele mai defavorizate de pensionari. Prin aceasta masura, am facut un prim pas pentru indreptarea acestor lucruri si persoanele care au lucrat in grupa I de munca vor putea sa se bucure de drepturile lor.
Intr-un moment in care economia Romaniei si-a revenit, avem datoria sa propunem masuri de dreptate sociala, prin care sa incercam sa ii sprijinim pe cei nedreptatiti si aflati in dificultate. Dincolo de prognoze si date statistice, ceea ce conteaza cu adevarat sunt implicatiile directe pentru viata de zi cu zi a oamenilor.
Parlamentul, prin adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, a actionat in acord cu interesul legitim al populatiei. Avem aceasta obligatie morala fata de cei care ne-au votat si care ne-au acordat increderea lor de a actiona in interesul lor.
De aceasta masura vor beneficia, in primul rand, familiile cu venituri mici. Astfel, incercam sa oferim un trai decent oamenilor care au muncit o viata intreaga. Este un mod prin care noi ne aratam respectul si pretuirea fata de ei. Consider ca aceasta masura este justa, intrucat vorbim despre oameni care au lucrat in conditii grele si care merita sa le fie recunoscuta munca. Masura se inscrie intr-o serie de alte decizii ale actualei majoritati luate in ultimii ani in favoarea pensionarilor si a altor categorii sociale.
Pentru mine este imbucurator faptul ca, de aceste decizii vor beneficia si buzoienii pe care ii reprezint, bunicii si parintii din colegiul meu care vor fi vizati de intrarea in vigoare a acestor modificari.