Mariustuca.ro / De la un gratar cancerigen la unul sanatos! (Autoare: Magda Marincovici)
Gratarul este cel mai rapid mod de preparare a carnii, dar, din pacate, si cel mai nociv. Din cauza temperaturii foarte ridicate cotletele, fleicile, micii. la gratar au parte de o reactie chimica numita glicare sau procesul Maillard, care genereaza subsante numite produse de glicare avansata, ce contribuie la accelerarea imbatranirii tesuturilor. In acelasi mod, apropierea prea mare de jar sau de flacari poate genera compusi toxici care se depun pe alimente sau pot fi inhalati in timpul arderii carbunilor. Compusii chimici, printre care hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), in spcial benzopirena, au proprietati cancerigene. Totusi, printr-o informare corecta si respectarea catorva recomandari, gratarul poate fi nu numai delicios, dar si sanatos. De la inceput trebuie sa stim ca o bucata de carne arsa pe gratar este cancerigena.
- Se recomanda carne slaba, mai ales daca sunteti interesati sa va pastrati normal nivelul colesterolului si sa reduceti riscul de ateroscleroza. - Chiar daca puneti pe gratar carne de pui, eliminati grasimea si pielea. Ideal este pestele la gratar, care se prepara rapid si in niciun caz ambalat in staniol.
- Evident, gustoase, sanatoase si rapid de preparat sunt legumele pe gratar.Pentru a evita formarea de HAP si derivati pitolitici de aminoacizi, alimentele trebuie preparate in temperatura degajata de carunii incisi si nu prin contact direct cu flacara. Nu este recomandat sa se depaseasca temperatura de 220 de grade Celsius, iar carnea sa fie pusa pe un gratar care se afla la cel putin 10 cm deasupra carbunilor.
- Evitati scurgerea de grasimi in foc. Caderea picaturilor de grasime, provenite de la carne, pe carbunii incisi poate provoca flacari si fum care, in contact cu bucatile de carne de pe gratar, genereazua HAP.
- La temperaturi ridicate, sunt eliberate amine heterociclice si hidrocarburi aromate policiclice, clase de compusi cu proprietati cancerigene.
- Curatati si spalati temeinic gratarul dupe ce l-ati folosit pentru a indeparta toate resturile arse.