Antena3 : Tunelul UNIC in lume, inaugurat ieri de turci, a fost gandit in urma cu un SECOL si jumatate. A fost visul unui SULTAN otoman

Turcia a inaugurat tunelul subacvatic care leaga Europa de Asia. Inaugurarea are loc la 150 de ani de la prima idee de proiect, care apartine unui sultan otoman, si la 9 ani de la inceperea contructiei. 3 miliarde de euro a costat tunelul care va fi tranzitat de aproape 1 milion si jumatate de oameni pe zi si care poate rezista chiar si unui cutremur de 9 pe Richter.
Primul tren a traversat Stramtoarea Bosfor de pe malul asiatic pe cel european. Trenul s-a dovedit insa neincapator pentru zecile de demnitari straini care s-au inghesuit sa ia parte la eveniment. La suprafata, mii de oameni au asistat la inaugurarea tunelului care leaga cele doua continente.
Constructia, estimata la trei miliarde de euro, a durat noua ani, insa proiectul este vechi de peste un secol. In urma cu 150 de ani, unul dintre sultanii otomani si-a exprimat dorinta construirii unei asemenea rute care sa lege cele doua parti ale Istanbulului.
Cea mai dificila parte a tunelului este cea de 1,4 kilometri contruita sub apa. Fiecare sector de tunel a fost scufundat la o adancime de 56 de metri si montata in apele Bosforului. Lucrarile au inceput in 2004 dar au fost intarziate de descoperirile arheologice. Tunelul a fost gata chiar de ziua nationala a Turciei.
Proiectul a fost finantat de Banca Japoniei si de banca Europeana pentru Investitii. Turcii vor sa il completeze cu un tunel pentru masini, care ar fi gata in 2015.