Razvan SAVALIUC (Lumea Justitiei): Doi morti in sarcina Internelor, SRI si STS, pentru ca nu au folosit sistemul de interceptari

S-a scris mult in ultima zi despre incompetenta, iresponsabilitatea si presupusii vinovati din autoritatile statului abilitate sa intreprinda actiunea de localizare si salvare a victimelor accidentului aviatic din muntii...
Doi oameni, pilotul Adrian Iovan si studenta la medicina Aurelia Ion, ar fi putut fi salvati de la moartea prin hipotermie, daca echipele de salvare ajungeau intr-o ora doua la fata locului, cum ar fi trebuit sa se intample si le-ar fi acordat in timp util primul ajutor.
Autoritatile statului, cu dotari tehnice de ultima generatie cumparate cu sute de milioane de euro din bani publici, au lipsit insa cu desavarsire, supravietuitorii fiind gasiti si salvati de localnici printr-o intamplare fericita. Fara acest noroc am fi avut azi sapte morti prin inghet.
Oricat s-ar incerca cosmetizarea sau mistificarea adevarului, vinovatii sunt urmatorii:
- Ministerul de Interne care avea obligatia legala de a intreprinde operatiunea de salvare si care, din neprofesionalism, neglijenta si lipsa de initiativa, nu a scuturat suficient de tare serviciile secrete (STS si SRI) pentru obligarea lor la comunicarea locatiei exacte a supravietuitorilor;
- STS care a livrat din sistemul 112 pe care il gestioneaza coordonatele inexacte (incomplete) ale locatiei supravietuitorilor si care, ulterior, a aruncat cu lasitate vina pe operatorii de telefonie mobila, refuzand sa spuna ca SRI controleaza datele operatorilor in privinta localizarii si interceptarioi;
- SRI care administreaza/opereaza sistemele de interceptare/localizare prin GSM si GPS detinute de operatorii de telefonie mobila;
- ROMATSA care s-a dovedit incapabila de a gestiona un caz de accident aviatic cu personalul si tehnica din dotare, dar care are doar atributii de alertare, nu si de cautare a victimelor accidentelor aviatice;
Si acum sa explicam:
Ministerul de Interne a coordonat actiunea printr-un secretar de stat de pe alta planeta. Oricat de tembeli ar fi insa cei numiti politic in fruntea MAI, daca ar fi existat profesionisti in structurile operative ale Internelor, nu s-ar fi ajuns la tristul deznodamant. Operatiunea ar fi fost o reusita daca exista o minte luminata care, in momentul in care STS a livrat coordonatele geografice incomplete, sa realizeze ca trebuiau facute demersurile necesare pentru a insista/obliga cele doua servicii de informatii care raspund de monitorizarea si controlul comunicatiilor mobile sa livreze aceste date complete.
Iar acest lucru era extrem de simplu de facut, din moment ce existau la locul accidentului mai multi supravietuitori cu telefoane mobile de ultima generatie, care aveau semnal si care comunicau cu lumea.
Un telefon mobil modern poate fi localizat prin doua sisteme:
- GSM (prin releele/antenele terestre; in aces caz localizarea se face prin medosa triangulatiei, prin calcularea distantgelor de la telefon la mai multe antene terestre, precizia fiind de circa 5 metri);
- GPS (prin satelitul care transmite continuu telefonului mobil coordonatele geografice, precizia fiind de 1 m).
Daca exista o minte luminata in echipa de coordonare de la Interne, in momentul in care se constata ca STS a livrat prin sistemul 112 localizarea GSM incompleta (si asta pentru ca telefoanele mobile de la locul accidentului aveau probabil semnal doar de la o singura antena terestra GSM si nu se putea prin metoda triangulatiei obtine date exacte) trebuia sa se ceara imediat de la STS si SRI livrarea datelor GPS pe care telefoanele de la sinistru le primeau automat de la satelit.
Povestea ca medicul Zamfir sau ceilalti supravietuitori nu si-au activat modulele GPS de pe telefoane este pentru prostit copii. Pentru ca aceste servicii au tehnica de ani de zile prin care se poate intra in continutul telefonului, a-i depista locatia exacta, inclusiv cea livrata prin satelit, aceste procedee fiind folosite pentru depistarea oricarui urmarit penal sau general, pentru ascultare si localizare. Activarea sau inactivarea modulului GPS a unui telefon mobil e doar pentru ca alte persoane din reteaua de telefonie mobila sa nu poata vedea localizarea acestui telefon, nu si pentru cel care controleaza sistemul de telefonie mobila (majoritatea detinatorilor de iPhone-uri stiu bine acest lucru). Oricum, asa cum medicul Zamfir a relatat, el nu doar ca avea activat sistemul GPS, dar a si livrat diferitelor autoritati cu care a vorbit datele geografice GPS asa cum le primea de la satelit - acest aspect fiind de cercetat de catre procurorii PCA Alba Iulia care trebuie sa stabileasca cine raspunde pentru necomunicarea echipelor mobilizate in teren (peste 100 de politisti) a coordonatelor livrate de supravietuitori.
De ce nu a deranjat grupul de coordonare de la MAI serviciile comandate de Basescu SRI si STS sa ceara si primeasca localizarea exacta? Nu au stiut? Le-a fost frica sa-i deranjeze prea tare pe domnii de la serviciii?
Mai avem o problema grava la MAI - comunicatul sefului IGPR chestorul Petre Toba, care recunoaste ca Internele detin un sistem de urmarire al telefoanelor GSM, achizitionat in 2013 in scopul urmaririi infractorilor si a persoanelor disparute in conditii suspecte, dar ca nu l-a folosit pentru ca acest lucru s-ar putea face doar cu mandat de la judecator si doar in cursul unei proceduri penale. Deci, IGPR, care are prin legea sa de functionare nr. 218/2002 obligatia de a proceda la actiuni de salvare si de a proteja drepturile fundamentale ale omului - dreptul la viata, nu a folosit sistemul performant pe care il avea intrucat trebuia mandat. Cum asa? Dreptul la viata nu e garantat prin Constitutie? Au fost oamenii lasati sa moara pe munte pentru ca nu avea Politia Romana mandat sa-si foloseasca tehnica din dotare? Ati auzit prostie mai mare? Sa recunosti ca ai avut tehnica de localizare, dar nu ai folosit-o!?
Sa nu uitam, de asemenea, ca STS poarta marea vina ca a livrat coordonate geografice gresite/incomplete pe baza carora peste 100 de politisti si 21 de autospeciale au orbecait ore in sir, in conditiile in care acest serviciu cu "cea mai mare concentratie de creiere pe metru patrat" cum il lauda Traian Basescu, ar fi avut obligatia sa dea datele exacte, iar in caz ca nu le avea de la prima mana prin sistemul 112, avea obligatia sa le obtina prin celelalte metode pe care le avea la indemana impreuna cu SRI.
Din nefericire, sunt convins ca in aceasta Romanie bolnava, Parchetul care a inceput ancheta nu va fi lasat sa ajunga la responsabilii din STS si SRI.
Ce e si mai revoltator e ca indivizii din STS dau vina pe operatorii de telefonie mobila (adica pe firme private care nu au nicio obligatie legala de a localiza si salva pe cineva) doar pentru ca le e frica sa spuna ca vina apartine mai departe SRI (cel care controleaza operatorii privati si detine sistemul national de comunicatii, prin care se efectueaza toate comunicatiile mobile si fixe, inclusiv localizarile GPS).
In final, pentru a vedea ca Romania este o tara profund bolnava, condusa de servicii, semnalam ca obrazul este atat de gros incat in raportul guvernamental intocmit azi 22 ianuarie 2014 pe cauzele accidentului aviatic din Muntii Apuseni, nu se spune nimic despre SRI, iar pentru a se gasi scuze STS care a livrat coordonate gresite se propune implementarea unor noi sisteme! Iata cum se foloseste o nenorocire nationala, pentru a se justifica cheltuirea altor milioane de euro pe sisteme si mai "performante" doar pentru ca unii sa-si ascunda incompetenta si sa ramana pe functii, si sa se mai ia niste comisioane. Cat mai dam bani la asemenea servicii?

Sursa: luju.ro