Jurnalul National: JURNALUL UNUI ROMAN SARAC. Cum fura RATB pe fata (Autor : Luiza Moldovan)

Acum cativa ani am facut un reportaj cu controlorii RATB. A fost foarte frumos. Pe la cinci dimineata, patru controlori ne primisera in pivnita lor de la un depou de pe la Piata Victoriei, cu cafea facuta la resou si cu o amabilitate printata de cu seara acasa la ei. Excesiv de politicosi, ne invitasera (ca si cum ar fi venit din partea lor) sa fim parte activa la controlatul cetatenilor normali, care se duc la serviciu in fiecare dimineata. Se cam tragea de cafeaua aia, dar noi, Dan Marinescu, colegul meu, si cu mine ne prefaceam ca nu ne dam seama. Pe la opt fara un sfert se decide iesirea in teritoriu. Se urca in tramvaiele deja mai putin aglomerate, caci primul val de oameni ducatori la job se sparsese. Se controleaza cativa destepti, se preface ca toate sunt in buna regula. Dintr-o politete excesiva, ma prefac ca nu-mi dau seama ca le incurc ploile standu-le pe urme. Imi dau seama ca nu fac altceva decat sa contribui la scaderea venitului zilnic, prin faptul ca trebuie "sa dea bine de fata cu presa". Ah!
Dupa doua ore de prietenie aflaseram deja ca au salariul minim pe economie, desi, sincer, nu le ceruse nimeni sa faca publice nici un fel de cifre. Intelesesem, fara sa vreau, ca oamenii isi justificau fara sa le fi fost ceruta asta, metoda lor tampita de "admonetare": intelesul la locul faptei.
Le mai statuseram dupa coada pana pe la douaspe, dupa care, satui de injuraturile subliminale, ne retraseseram. Concluzie: controlorii RATB isi fac datoria cu asupra de masura. Chestia e ca treaba nu statea deloc asa: controlorii nostri nu stiu cum sa te spaguiasca mai bine, in fiecare zi din viata lor. Daca-l prind pe vreunul, de obicei studenta mica de inaltime, cu aspect angelic sau om la a doua tinerete, cu aspect decent, se arunca pe el, ca niste... cum sa zic eu... cum sa ilustrez... ati vazut cum se arunca hienele pe bietul animal si cum il mananca de viu? Ei, asa se arunca ei peste calatori.
Ati spune "pai da, daca bestiile n-au bilet!". Se intampla, insa, ca de foarte multa vreme, controlorii RATB nu doar ca-ti controleaza calatoriile pe care le ai pe portofelul electronic, dar iti iau si restul de bani pe care-l ai aici! Cu alte cuvinte, iti dai cardul la validat, stii ca ai pe el o anumita suma, si te pomenesti, la urmatoarea calatorie, ca nu mai ai ce valida.
Din pacate, foarte multe persoane (doamne aflate in pragul pensionarii) mi s-au plans de faptul ca nu mai au incredere sa le mai dea controlorilor cardurile lor, pentru ca astia valideaza tot ce prind, chiar si banii pe care nu-i au in posesie.
Sa fim bine intelesi: cardul calatorului, odata aflat in posesia controlorului, nu poate fi controlat decat de acesta. Odata inmanat posesorului, acesta afla ca nu mai are nimic pe card.
Si uite asa fura RATB de la oameni.