Q Magazine informeaza : Raed Arafat, reactie la indemnul vanzatorilor de moarte (Autoare: ALINA BORTEA)
Raed Arafat a transmis un mesaj dur celor care vor sa schimbe legea fumatului astfel incat sa fie pemis din nou in baruri si restaurante.
- Am vazut actiunea presedintelui Klaus Iohannis si a ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, de a atrage atentia asupra pericolului la care ne expunem prin revenirea asupra legislatiei fumatului care restrictioneaza fumatul in spatiile publice, conferinta avand loc dupa ce Senatul a aprobat marti o Lege cu amendamente care ne trimit inapoi la fumatul in restaurante si spatiile inchise, a scris Raed Arafat pe Facebook.
Seful DSU mentioneaza:
- Romania era una dintre ultimele tari europene care aproba o lege impotriva fumatului, care a trecut cu greu si dupa multe incercari de a o bloca la nivel parlamentar.
- O campanie mediatica ampla si bine finantata a fost dusa impotriva legii respective iar dupa promulgarea legii a inceput o ampla campanie de revenire asupra legii folosind motive hilare si chiar primitive, adauga secretarul de stat si da cateva exemple de astfel de campanii.
- Intr-una dintre intalnirile informale a ministrilor Sanatatii, participand ca reprezentant al Ministerului Sanatatii in 2013, am afirmat ca exista o similitudine intre comerciantii de tutun si traficantii de droguri, dar exista si o diferenta, similitudinea constand in faptul ca vanzatorii de tutun, precum traficantii de droguri, vand moartea copiilor iar diferenta constand in faptul ca pe vanzatorii de tutun ii aparam in Parlament si le promovam afacerile ucigase, cand pe traficantii de droguri ii arestam si ii inchidem in inchisori, adauga Raed Arafat.
- Sper din suflet sa nu fim prima tara din Europa, si poate din lume, care face un pas inapoi la indemnul vanzatorilor de moarte si a inconstientilor care considera ca fumatul este un drept care trebuie aparat indiferent de pretul platit. Nimeni nu spune fumatorilor sa nu fumeze, insa legea spune ca fumatorii trebuie sa nu afecteze sanatatea altora si sa serveasca drept exemplu pentru copiii care sa devina la randul lor fumatori, adauga secretarul de stat.
La fiecare 16 minute un roman moare din cauza fumatului
Arafat apreciaza ca schimbarea Legii antifumat ar fi o crima:
- Daca exista ceva care sa necesite si sa merite semnarea unei petitii publice este demersul de indemnare a deputatilor ca sa nu voteze modificarile legislative respective comitand o crima impotriva populatiei si sanatatii noastre, incheie Raed Arafat.
Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a facut un apel, joi, catre Camera Deputatilor sa nu permita o relaxare a Legii antifumat, deoarece aceasta masura nu are cum sa produca efecte pozitive din perspectiva sanatatii publice.