Jurnalistul Radu Tudor a vorbit cu un pilot de elita al Romaniei, care i-a dezvaluit ca favorizeaza o anumita ipoteza in ceea ce priveste prabusirea avionului BN2 pilotat de Adrian Iovan.
Radu Tudor a scris, pe blogul personal, ca "un pilot de elita al Romaniei mi-a precizat ca favorizeaza ipoteza givrajului drept cauza principala a caderii avionului BN2 pilotat de Adrian Iovan si in care se aflau alte 6 persoane.
Givraj bord atac aripi si stabilizator, greutate la maxim admisibil a avionului, la care s-au adaugat peste 150 kg de gheata. Avionul a devenit incontrolabil si a intrat in pierdere de altitudine. Daca gasea un camp deschis totul era ok. Givrajul se intampla frecvent in perioada de alternanta cald/rece. Givrajul apare in intervalul 0-2 grade. Norisorii aduc umiditate mare pana la altitudinea de 1000 metri, apoi apare gheata".
In urma prabusirii, Adrian Iovan si o studenta rezidenta au murit si alte cinci persoane au fost transportate la spital.

xxx

Givrajul - Fenomen asociate norilor Cumulonimbus

Un fenomen asociat norilor Cb il reprezinta givrajul. Aria cea mai probabila de formare a givrajului se afla in zonele cu temperaturi cuprinse intre 0 grade C (nivelul de inghet) si -15 grade C. In stratul respectiv, este foarte posibila intalnirea picaturilor de apa supraracita, asadar trebuie evitat, pe cat posibil, zborul intre aceste valori de temperatura.