Ziarul Financiar : HARTA INTERACTIVA. Unde sunt amplasate camerele video care vor depista soferii fara rovinieta

Autoritatile au impanzit tara cu camere de supraveghere si nu mai iarta pe nimeni. Sunt de 6 ori mai multe sisteme automate care inregistreaza numarul masinii si vor incepe sa trimita amenzi, din decembrie, daca nu platim taxa de drum.
Stirile ProTV au aflat cum functioneaza aceste camere, si mai ales, pe ce sosele au fost instalate.
Autoritatile au investit mult in ultimii ani in camerele de supraveghere, ca sa-i prinda pe toti soferii care circula fara rovinieta. Nu au fost uitate nici autostrazile deschise recent.
Daca mergeti pe autostrada Bucuresti-Ploiesti fara rovinieta - nu mai aveti scapare.
Compania Nationala Drumuri a instalat la kilometrul 30, in zona Snagov, cateva camere de supraveghere, iar cu ajutorul acestora ii va amenda pe toti soferii care nu si-au platit taxa de drum. Nu este singurul punct de monitorizare, autoritatile au instalat 63 de astfel de sisteme in toata tara.
Cele mai importante drumuri din tara, cum ar fi cele care leaga Bucurestiul de Brasov, Ploiestiul de Buzau, Drumul National 2, dintre sudul si nordul tarii vor fi monitorizate zi si noapte. Camerele au fost amplasate strategic, in puncte care nu pot fi ocolite de soferi. Iar pe timpul noptii, sistemele de supraveghere vad placutele masinilor si in infrarosu.
Cum functioneaza sistemul
Mai intai, numarul de inmatriculare este fotografiat. Informatia este trimisa intr-o fractiune de secunda intr-un centru de calcul, unde un operator confirma ca numarul inregistrat automat este corect. Apoi sistemul verifica daca soferul si-a platit taxa de drum. Daca nu, va primi amenda in plic.
Potrivit legii, amenda se prescrie daca nu este comunicata intr-o luna. Atentie, in caz ca nu sunteti de gasit la domiciliu, se considera ca ati fost instiintat si daca sanctiunea a fost afisata pe usa locuintei, in prezenta unui martor.
In prezent, pe drumurile nationale si autostrazi sunt 11 puncte fixe de monitorizare cu camere. Cele 63 de puncte noi au costat 8 milioane de euro si vor incepe sa dea amenzi din decembrie, iar autoritatile cred ca incasarile vor ajunge astfel la 250 de milioane de euro anual.