HotNews.ro informeaza: Care sunt efectele adverse ale curelor de slabire? Cum este influentat psihicul uman de comportamentul alimentar? Psihoterapeutul Mirela Zivari, specialist in psihoterapie rational emotiva, s-a aflat in redactia HotNews.ro si a discutat online cu cititorii. Mirela Zivari are experienta in domeniul psihologiei clinice.


Intrebarea nr. 1 elis
daca mananc in fata calculatorului, cand sunt nervoasa, cand am cele mai mari probleme mananc, mananc si mie f ciuda.Am probleme cu greutatea, ma dor picioarele etc.Din cauza timpului nu ma duc pentru cumparaturi decat in magazinele mari care au program mai lung si cumpar ce se poate manaca mai repede.Stiu sunt un dezastru si vreau sa mi corectez naravurile.Ma ajutati?Multumesc.


radu
am reusit sa slabesc 21 kg sde la 105 la 84t din vara 2008 pana acum. mancam in general o data pe zi, dupa 9 seara cand ma intorceam acasa. fast-food-ul era la ordinea zilei. paine mancam foarte multa. daca eram flamand rau, mancam pana si la o paine la masa. era dezastru. apoi, cand m-am vazut la 105 kg, m-am speriat. mi-am spus ca trebuie sa ma schimb. am renuntat la paine, dulciuri, mese dupa 6-7 seara, fast-food, mananc mancaruri bazandu-ma pe garnituri de cartofi sfierti/piuret si altele, mananc efectiv pana ma satur. nu ma retin aici, nu ma ridic flamand de la masa.
prima luna e cea mai grea. daca ti se face foame seara/noaptea, ai tot timpul la indemana fructe smere/piersici/portocalet cu care sa-ti umpli stomacul si sa dormi pana la micul dejun. dar doar cu vointa poti reusi.

nu va mai plangeti atat. am vazut atatea cazuri cu persoane care spun ca nu se pot abtine. adevarul e ca in sinea voastra preferati sa mancati decat sa slabiti. e la nivel de subconstient. nu aveti vointa. nu exista solutii convenabile si miraculoase. poate doar sa va legati la gura cand vi se face foame. nu va suparati pe mine, dar si eu am trecut prin asta, am fost nervos pe propria persoana pentru halul in care mi-am permis sa ajung insa am razbit.
bafta si voua.


Mirela Zivari
Parte din raspunsul la aceasta intrebare l-am dat deja. Nu tine de vointa. Dependenta de mancare are la baza o dificultate de a-ti controla impulsul, de a spune: stop, ma opresc.

Despre oamenii care isi mananca emotiile, ce credeti? Despre copiii obezi ai caror parinti fie detin statutul de carton sau cei care sunt indiferenti? Ingurgitarea de emotii determina un comportament exterior de linistire a "balaurului". Exista oameni singuri care mananca foarte mult din acelasi principiu. Sunt oameni care nu au forta interioara. Cred in nevoia de o sustinere ca si efort, insa mintea omului cu probleme de greutate are nevoie mai mult de recompensa, de sustinere, de etichetare pozitiva. Mai degraba are nevoie de o asemenea atitudine decat de una negativa.


Mirela Zivari
Va rugam sa va faceti un program de viata pe ore si sa adaugati resursele externe care sa o poata ajuta: persoanele care sa va sustina in alegerea alimentelor, gatit etc. Trebuie sa executati si alte activitati simultane: mersul pe bibicleta si lucratul la laptop e extrem de greu in acelasi timp.Teoria contingentei are intotdeauna efect asupra ta. Asocierea mancatului in fata calculatorului a devenit o contingenta si e bine sa le separati. Ar fi bine intr-o prima faza sa puneti sandvisurile in spatele monitorului. Apare sindromul rontaitului altfel. E un comportament invatat care nu poate fi dezactivat de la sine, are nevoie de o perioada de 28 de zile.

Multa lume da vina pe starea de stres pentru exagerarea ingerarii de alimente. Singura solutie viabila nu o reprezinta decat o stare de echilibru. Este foarte usor sa externalizezi cauza. Se pleaca de la starea interioara, de ce sunt nervoasa? Starea de nervozitate nu este un efect al unor evenimente dinafara. Asocierea este falsa, oamenii pot sa aiba reactii emotionale in functie de anumite sabloane, credinte irationale in numar de 4:
1. ne trebuie absolut un model ideal de care avem nevoie care poate fi inlocuit cu "ar fi fost bine".
2. Maniera de a gandi in termen de groaznic, de catastrofal. Propria grila de dezastre
3. Tendinta de a crede ca nu mai suporti.
4. Tendinta omului de a crede ca nu e suficient de bun.
Rezolvarea nu inseamna decat cresterea stimei de sine si a increderii in propriile forte. Daca am incerca sa ne monitorizam timp de o luna de zile, starea de nervi ar disparea. Deprinderea se formeaza destul de greu si exista rezistenta la schimbare. Este important ca oamenii care sunt in jur sa iti creeze un feedback adevarat si sa nu creeze o stare suplimentara de tensiune, ei trebuie sa ne dea puterea de a continua. Oamenii spun despre ei ca sunt buni, Daca le anulezi aceasta nevoie ai pierdut orice "putere" in a-i ajuta sa faca schimbarea propriu-zisa.


Mirela Zivari
Cand nu exista grupul care sa-ti dea un feedback, ti-l poti da singur. Ai reusit sa dai 10 kg jos si ti-ai dorit sa faci o excursie intr-o locatie speciala, fa-o. E acea recompensa care iti da puterea sa mergi mai departe.


Intrebarea nr. 2 Maria
Nu pot sa spun ca la jobul meu e extrem de stresant, dar nici lejer. Totusi, cateodata simt ca nu mai pot, (in jur de ora 12) ca imi trebuie ceva si dau fuga la magazin si-mi cumpar 1-2 batoane de ciocolata. Nu-mi e foame, dar nici nu pot sa scap de obiceiul asta. Sigur, cateodata obiceiul se repeta si la alte ore. Desi stiu ca e rau si ma ingras, nu pot sa ma abtin. Deja sunt cu mult deasupra greutatii normale. Ma gandesc serios sa umblu fara bani si la servici si in oras (numai ca mai apar neprevazute si ai nevoie de bani!). Cum as putea sa scap de poftele astea?


Poftian Poftician
I hear you sis... I know the feeling. Unii sustin ca pofta de neoprit pt o ciocolata sau orice dulce denota un ficat obosit. D-na Zivari poate sa infirme sau sa confirme aceasta teorie. Oricum, pe la 12 e foarte posibil ca nivelul glicemiei in sange sa-ti fie atat de scazut incat trebuie urgent sa bagi o doza de ciocolata. Incearca mai bine cu un mar - are si acela glucide cat sa te puna pe picioare pana mananci ceva calumea, dar nu are efectele negative ale dulciurilor rafinate. Acestea dau un puls rapid de glucoza in sange si deci energie, lasand insa in urma o cadere a glicemiei la fel de brusca.
Primul sfat daca esti supraponderal(a) este tocmai sa nu sari peste nici o masa - nicidecum sa te infometezi. Mananca un mic dejun consistent si sanatos pe la 7:30 - 8 si la 12 in loc de baton de ciocolata, un pranz cu mancare adevarata. Daca e de taiat din portie, taie seara ( o cina usoara pe la 6-7, max).


Mirela Zivari
Sunt oameni carora genul acesta de dieta le prieste. Unii se sperie.

Nu sunt de acord cu diminuarea portiilor. De cele mai multe ori educi acel impuls care sta la baza oricaror dependente. Poti sa folosesti acele platouri mari, sa mesteci destul de incet sa-ti satisfaci toti receptorii. Cu cat portia este mai mica, ajungi sa fii frustrat. Oamenii care mananca si se ingrasa mananca foarte repede. Creierul nu mai stie ca a mancat.


Mirela Zivari
Gustul e de mai multe feluri. Dulcele este unul din gusturile primare, laptele de mama e dulce. Mare parte din recompensele copilului se contureaza in jurul ciocolatei, si bradul de Craciun are bomboane atarnate, si bradul miresei este plin. Gustul si nevoia de dulce este mult mai mare decat cel de sarat, de a acru, de amar.

V-as recomanda sa rugati pe altcineva sa faca drumul spre magazin. E foarte la indemana sa anuntati ca ati inlocuit ciocolata cu altceva si colegii va vor aduce o salata, o apa sau orice alt aliment care nu va aduce plusul de kg. Se recomanda ca aceste recompense sa fie schimbate.

E bine sa va mutati atentia pe altceva. Multa lume care mananca dulce si se hotaraste sa urmeze o dieta spune ca viseaza toata noaptea prajituri. Creierul lasa spatiu inconstientului si nevoilor nesatisfacute. E foarte probabil sa visezi ceea ce iti interzici in timpul zilei.

Dieta si conceptul de a te abtine este o pacaleala. Nu dieta in sine e importanta, ci schimbarea mentalitatii si a stilului de viata. Abtinerea va duce intotdeauna la recadere.


Intrebarea nr. 3 astringent
Ma scol noaptea si mananc nutella sau orice produse din ciocolata . ce pot sa fac sa nu mai fac ?


Mirela Zivari
Rezolvarea consta in tratarea insomniei si nu in produsul ales din frigider. Nu cred ca noaptea, daca te trezesti din somn, mai poti sa te controlezi. Mare parte din cei care se afla in procesul de slabit se trezesc peste noapte. Si atunci insomnia e de tratat si nu comportamentul alimentar.

Insomniile apar in perioade de surmenaj, cand nu stii sa-ti manageriezi stresul, si creierul este destul de vulnerabil si apar insomniile. Mai important este sa tratezi cauza decat comportamentul efectiv.


Intrebarea nr. 4 daniela
am 29 de ani si de pe la 16 ani ma lupt cu kilogramele in plus care sunt vreo 10. Problema mea este că manănc atunci cand sunt stresata si oricum sunt gurmanda. Ce pot face pt a manca doar atunci cand mi-e foame si sa ma pot opri la timp (sa nu mai mananc din cauza stresului)
multumesc


Mirela Zivari
1. Fa ceva cu stresul tau sau nu mai da vina pe stres.
2. Gaseste si alte placeri mai valoroase decat placerea de a manca. Ca sa rezolvi dependenta, muti atentia pe o alta placere care sa nu naiba legatura cu placerea de a consuma ceva.
3. Stabileste orele de masa, ore fixe. Trebuie sa ai un program cand iei masa. Te asezi si manaci in functie de orele zilei masa care este potrivita.
Stau si ma intreb daca ai lua masa la restaurant si ai comanda, cate farfurii pline cu mancare ar trebui sa existe in jurul tau pentru a te opri la timp?
Numara de cate ori inchizi si deschizi frigiderul.
4. 10 kg se pot da jos sanatos fara un efort foarte mare, nu doar abtinandu-te de la mancare, ci facand miscare. Mersul pe jos, saritul coardei, o activitate care iti face placere.


Intrebarea nr.