Senatorul Butunoi Ionel Daniel a sustinut o declaratie politica intitulata "Consolidarea dialogului social", pe care o puteti citi in continuare.

In orice democratie dezvoltata, relatia stransa cu societatea civila este un aspect esential. Situatia CFR Marfa si CFR Calatori din ultimele saptamani ne-a readus aminte de importanta dezvoltarii si consolidarii dialogului social.
Pentru fiecare dintre noi, mai ales in calitate de cetateni, trebuie sa fie foarte clar ca dezvoltarea democratiei in societatea romaneasca nu se poate realiza fara sprijinirea si avansarea dialogului social. Acest concept, pe cat de simplu, pe atat de complex, este deosebit de important. La nivel european, acest lucru este sustinut si de promovarea si sustinerea dialogului social prin diverse programe si masuri legislative pe care ar trebui sa le luam drept exemplu de bune practici si sa le instituim si in legislatia noastra.
In contextul actual, in care se produc, pe de o parte, modificari profunde la nivel social atat in tara noastra, cat si in plan international si in care se impune, pe de alta parte, necesitatea identificarii altor forme de dialog social bazat pe parteneriate, apare nevoia asigurarii cadrului de participare activa a tuturor actorilor relevanti, care sa contribuie la dezvoltarea socio-economica la nivel national si regional.
Iata de ce trebuie sa sustinem dezvoltarea dialogului social atat in mediile rurale, cat si in cele urbane, sa sprijinim cresterea apartenentei la miscarea sindicala dezvoltata de beneficiar si partener. Tot in acest sens, trebuie sa promovam liberul acces la orice informatie de interes public privind apartenenta la miscarea sindicala, constientizand transferul de expertiza pe care miscarea sindicala o aduce in relatia cu sindicalistii, dar si cu mediul privat si cu sectorul public.
Dincolo de orice situatie si exemplu, precum cele referitoare la Caile Ferate Romane, este important sa sustinem neincetat egalitatea de sanse in societate, elaborind prin intermediul reglementarilor viitoare, noi abordari legislative si social-economice. Cu siguranta ca fiecare dintre noi constientizeaza ca este nevoie de o revigorare a strategiei de abordare in domeniile de referinta.
In definitiv, este esential sa contribuim cu noi propuneri in domeniul muncii, incluziunii sociale si dialogului social, pentru a asigura conditiile optime pentru dezvoltarea si extinderea dialogului social, dar mai ales pentru a asigura conditiile participarii partenerilor sociali si a administratiei publice la initierea politicilor si programelor de dezvoltare durabila economica si sociala.