Senatorul Alexandru Cordos a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "Programe guvernamentale pentru IMM-uri si tineret", pe care o puteti citi in continuare.

Salut si sustin initiativa Guvernului de a lansa programe de sprijin care vizeaza IMM-urile, tinerii antreprenori, si dezvoltarea optima a tinerei generatii. Masurile ce vor fi adoptate ii vor sprijini atat in desavarsirea pregatirii cat si pentru lansarea unei afaceri sau incadrarea in munca.
Cele patru programe lansate sunt suplimentare schemei initiale de minimis de 2 miliarde de lei, la care exista deja peste 7.000 de IMM-uri aplicante eligibile.
Guvernul Ponta va fi primul guvern care va respecta legea conform careia IMM-urile sunt sustinute de la buget cu minimum 0,4% din PIB.
Programul "Tineri intreprinzatori", cu finantare nerambursabila de pana la 10.000 de euro, vizeaza debutantii in afaceri, pana la varsta de 35 de ani. Acestia pot sa primeasca 50% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, dar nu mai mult de 10.000 euro. Bugetul alocat este de 21 de milioane de lei, iar institutia care va monitoriza desfasurarea programului este Departamentul pentru I.M.M.-uri, Mediul de Afaceri si Turism.
Acesta va garanta pentru creditele contractate de firmele infiintate de tineri antreprenori cu scopul realizarii planurilor de afaceri acceptate, cu pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro, echivalentul in lei.
Mentionez si o alta facilitate asigurata de acest program si anume, scutirea beneficiarilor programului de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe perioada nedeterminata.
Urmatorul program este adresat Femeile angrenate in antreprenoriatul I.M.M.-urilor. Beneficiarele "Programului de stimulare a Femeilor Manager" vor putea accesa fonduri nerambursabile care acopera maxim 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) si nu pot depasi suma de 41.500 lei/beneficiar. Bugetul alocat programului pentru anul 2014 este de 500.000 lei.
O alta oportunitate care vizeaza tinerii intreprinzatori este "Programul Start", cu lansarea in 17 martie 2014, care asigura accesul la finantare nerambursabila de maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar. Aplicantii pentru acest program trebuie sa stie faptul ca restul banilor necesari proiectului vor fi asigurati din surse proprii. Bugetul acestui program pentru anul 2014 este de 13 milioane de lei.
Al patrulea program, conceput pentru finantarea dezvoltarii si modernizarii activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata este "Programul de dezvoltare pentru I.M.M.-uri" care va incepe din luna aprilie. In cadrul acestui program beneficiarii eligibili primesc finantari nerambursabile de maximum 80% pentru microintreprinderi, 70% pentru intreprinderi mici si 60% pentru intreprinderi mijlocii din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA). Bugetul alocat programului este de 18 milioane de lei.
Pe langa sustinerea mediului de afaceri, Guvernul va desfasura si actiuni ferme destinate integrarii tinerilor pe piata muncii. Acestea se concretizeaza in programe de asistenta speciala, acordata de catre institutiile guvernamentale de profil, de la absolvire si pana la incadrarea in munca. Complementar, programele guvernamentale vizeaza crearea de locuri de munca prin acordarea de facilitati fiscale angajatorilor.
Tot pentru asigurarea dezvoltarii optime a tinerei generatii se vor lansa, la nivel national, programe educationale destinate elevilor, asigurarii prezentei scolare a tinerilor din mediul rural si acordarii de burse de merit atat pentru elevi, cat si pentru studenti.
In completarea acestora, se vor demara programe care vizeaza integrarea in societate a copiilor asistati social, sprijinirea celor care provin din zone defavorizate si acordarea de facilitati fiscale tinerilor romani din Diaspora, care activeaza in domenii de interes si decid sa profeseze in tara.
Doamnelor si domnilor senatori, doresc sa subliniez importanta acestor masuri coerente, intreprinse si asumate de Guvern, in vederea dezvoltarii aptitudinilor tinerilor. Consider ca programele mentionate stau la temelia dezvoltarii unei societati bazate pe promovarea valorii si performantei.
De asemenea, proiectele dedicate tinerei generatii ofera variante de actiune in vederea obtinerii unui loc de munca dupa terminarea studiilor sau a demararii unei initiative antreprenoriale, reliefand directia de actiune conform careia educatia reprezinta o investitie, nu un cost, deoarece tinerii sunt una dintre cele mai importante resurse pentru societate.