AGERPRES : Un VAL DE CALDURA va lovi intreaga tara, de marti pana joi. Vezi avertismentul ANM
• Administratia Nationala de Meteorologie a emis luni o informare in care avertizeaza ca un val de caldura va lovi intreaga tara in zilele de marti, miercuri si joi (12, 13 si 14 august).

"In zonele de campie si de podis va fi canicula, se vor inregistra temperaturi maxime, in general, intre 35 si 37 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati al disconfortului termic", arata ANM.

ANM anunta ca, in functie de evolutia si intensitatea fenomenului, va actualiza informatiile.

---------------

Regimul termic canicular va persista la nivel national pana la jumatatea acestei saptamani, cu temperaturi ce vor atinge si 35 de grade Celsius in zonele de campie, insa incepand din 14 august, meteorologii estimeaza instabilitate atmosferica si o racire treptata a vremii, cu episoade de ploi slabe, dar si importante cantitativ, pana pe 20 august, arata prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie /ANM/, valabila pentru intervalul 11-23 august 2014.


• In Banat, vremea va fi calduroasa in primele patru zile ale intervalului de prognoza, cu maxime in jurul valorii de 33 de grade, apoi temperatura aerului va fi scadere treptata, astfel ca, in 17 august, media maximelor va fi de 24-25 de grade. Dupa data de 18 august, vremea se va incalzi din nou, dar maximele termice nu vor mai depasi 26-27 de grade. Mediile termice nocturne vor urma aproximativ aceeasi evolutie. La inceputul intervalului, acestea vor fi aproximativ intre 17 si 20 de grade, dupa care vor scadea, iar spre sfarsitul intervalului de prognoza se vor situa in jurul a 14 grade. Instabilitatea atmosferica va fi mai accentuata in intervalul 14-16 august, cand local se vor semnala averse, insa ploi de scurta durata nu sunt excluse nici dupa data de 18 august.

• In Crisana, dupa primele patru zile din interval, cand temperaturile maxime vor fi intre 31 si 34 de grade si vor caracteriza o vreme calduroasa, va urma o racorire. In jurul datei de 16 august vor fi 23-24 de grade, iar dupa aceasta data, maximele vor creste de la o zi la alta, dar nu vor mai depasi pragul de 27 de grade pana spre sfarsitul intervalului de prognoza. Valorile nocturne vor avea o tendinta asemanatoare, coborand de la valori de 18-20 de grade (in data de 13 august) pana spre valori de 11-12 grade (in 17 august). Manifestarile specifice instabilitatii atmosferice vor avea o probabilitate de aparitie mai mare in intervalul 14-17 august, cand local vor fi averse care pot fi si importante cantitativ. Ploi de scurta durata si in general slabe vor mai fi si in celelalte zile, incepand cu data de 18 august.

• Pentru zona Transilvaniei, in primele zile ale intervalului de prognoza se anunta o vreme calduroasa, cu o medie a temperaturilor maxime in jurul a 32-33 de grade. O scadere de temperatura se va resimti incepand cu data de 15 august, cand la nivel regional se asteapta o medie a valorilor diurne de 22-23 de grade. Incepand cu data de 17 august, valorile termice vor oscila intre 23 si 26 de grade si se vor apropia de cele normale pentru aceasta perioada din an. In ceea ce priveste distributia temperaturilor nocturne, acestea vor urma in mare parte aceeasi regula. Astfel, de la valori de 16-17 grade, temperatura va scadea pana la valori in jurul a 11 grade (in 18-20 august). Pe tot parcursul intervalului de prognoza isi vor face aparitia manifestari specifice instabilitatii atmosferice, cu probabilitate mai mare de producere in intervalul 15-18 august.

• In Maramures, in primele zile ale intervalului de prognoza, vremea se va mentine calduroasa, cu maxime termice in medie de aproximativ 32-33 de grade. Dupa data de 14 august, temperatura aerului va fi in scadere pana spre valori de 22-23 de grade. Desi temperaturile maxime vor oscila de la o zi la alta, nu vor mai depasi pana spre sfarsitul intervalului de prognoza valori de 25-26 de grade. Valorile termice nocturne vor avea variatii intre 11 si 19 grade. Averse, izolat importante cantitativ, vor fi mai ales in intervalul 13 - 18 august, dar si spre sfarsitul celei de-a doua saptamani de prognoza.

• In prima zi a intervalului va fi canicula in Moldova inca din prima zi a intervalului de prognoza valorile termice urmand sa creasca treptat. Astfel, in 13 si 14 august se vor inregistra maxime in jurul a 35 de grade si minime de 19-20 de grade, vremea devenind local caniculara. Ulterior, temperatura aerului va fi in scadere ce se va observa cu precadere in jurul datei de 17 august, cand vor fi in jur de 24 de grade. Minimele termice vor ajunge, spre sfarsitul primei saptamani, la valori de 13-15 grade. In a doua saptamana, variatiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative. Spre finalul intervalului de prognoza vor fi maxime de 26-28 de grade si minime de 14-16 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicata in intervalul 15 - 18 august.

• In Dobrogea, pana spre sfarsitul primei saptamani, vremea va fi calduroasa, iar variatiile temperaturii aerului vor fi nesemnificative de la o zi la alta, astfel ca media maximelor va fi in jur de 33 de grade, iar cea a minimelor de 21-22 de grade. In intervalul 16-18 august temperatura aerului va fi in scadere, maximele vor atinge cel mult 27-28 de grade, iar minimele 16-17 grade. Variatiile ulterioare, pana la sfarsitul intervalului, vor fi nesemnificative. Ploi slabe de scurta durata sunt asteptate intre 16 si 20 august.

• Valorile termice se vor mentine ridicate si in Muntenia, pana spre sfarsitul primei saptamani. Se vor inregistra valori maxime in jurul a 35 de grade si minime de 18-19 grade, vremea fiind calduroasa, caniculara in zona de campie. In intervalul 16-19 august, temperatura aerului va fi in scadere si se vor atinge, in medie, maxime de 26-27 de grade si minime de 14-15 grade. Pentru restul intervalului, va fi o tendinta de usoara crestere a valorilor termice, variatiile fiind nesemnificative. Probabilitatea pentru manifestari specifice instabilitatii atmosferice va fi ridicata in a doua jumatate a intervalului, dar mai ales in perioada 16-18 august, cand ploile pot fi importante cantitativ.

• In Oltenia, pana in data de 14 august, vremea va fi calduroasa. Media regionala a valorilor diurne va fi in jur de 33 de grade, iar a celor nocturne de 19-20 de grade. In perioada 14-18 august, vremea se va racori, astfel ca media maximelor va cobori pana spre 24-25 de grade, iar cea a minimelor pana in jur de 13 grade. Temperatura aerului va creste din nou, usor si treptat, dupa data de 18 august, pana la valori medii de 27-28 de grade si minime de 15-16 grade, iar in ultimele zile ale intervalului este posibila din nou o scadere usoara ale acestora. Manifestari specifice instabilitatii atmosferice isi vor face aparitia cu probabilitate mai mare in intervalul 16 - 18 august, dar si spre sfarsitul celei de-a doua saptamani de prognoza.


• La munte, pana spre jumatatea acestei saptamani, temperaturile vor fi in crestere, iar mediile valorilor diurne vor fi ajunge pana la 25 de grade. In intervalul 14-18 august, vremea se va raci si maximele vor cobori pana spre 14 grade. Dupa 19 august, temperatura aerului va creste usor si treptat pana la valori medii diurne de 19-20 de grade. Valorile minime vor avea aproximativ aceeasi evolutie. In intervalele calde mediile nocturne vor atinge 14-15 grade, iar in cele reci 6-7 grade. Instabilitatea atmosferica va fi mai pronuntata intre 15 si 18 august, cand sunt de asteptat si averse importante cantitativ.

Prognoza ANM, valabila pentru perioada 11-23 august 2014, are la baza datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) din Reading, Anglia.