REALITATEA.NET: Vreme frumoasa, dar vin ploi si descarcari electrice PROGNOZA DE PASTE

Joi, vremea va fi in continuare mai calda decat ar fi normal desi temperatura aerului scade in nord-estul tarii. Maximele zilei, chiar si cu peste 10 grade mai mari decat mediile climatologice, pornesc de la 22...23 de grade in nordul Moldovei, estul Transilvaniei, pe litoral si in delta si ajung la 32 de grade in Banat si Crisana. Cerul va fi mai mult senin in sud si sud-est si variabil in celelalte regiuni. Dupa-amiaza, pe arii restranse vor fi averse si descarcari electrice in zona de munte si cu totul izolat in jumatatea de nord a tarii. Vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari in sudul Banatului si la munte.

VREMEA IN BUCURESTI

In capitala vremea continua sa fie insorita si mai calda decat in mod obisnuit la aceasta data. Dimineata 13-14 grade. Temperatura maxima va fi de 29...30 de grade.
VREMEA LA MUNTE SI LA MARE
La munte vremea va fi in continuare mult mai calda decat ar fi normal, desi valorile termice vor marca o scadere usoara in Carpatii Orientali si Meridionali. Cerul va fi variabil, iar dupa-amiaza si la inceputul noptii pe arii restranse vor fi averse si descarcari electrice. La mare vremea se mentine frumoasa si deosebit de calda. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul va sufla slab si moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 22 si 25 de grade. Temperatura apei marii va fi de 14 - 17 grade. Dar, mare atentie. Nu trebuie sa exageram cu expunerea la soare, mai ales la orele amiezii, chiar daca conditiile meteorologice sunt deosebit de prielnice. Riscul de arsuri este ridicat in conditiile in care pielea noastra nu a avut practic timp pana acum sa se pregateasca fiindca vremea nu a fost potrivita pentru expunere la soare.

VREMEA PE REGIUNI

Vreme in general frumoasa in regiunile de dincolo de Carpati. Numai dupa amiaza si numai la munte si in nordvest, pe arii restranse vor fi averse si descacari electrice. Vantul va fi activ in sudul Banatului. Valorile termice se mentin ridicate. La amiaza vor fi 32 de grade la Timisoara, 31 la Oradea, 26 la Brasov si 23 la Miercurea Ciuc. In sud, cer mai mult senin si foarte cald, la fel ca in zilele din urma dealtfel, cu maxime in general intre 28 si 30 de grade. Senin si cald si in Dobrogea. Mai racoare pe litoral si in delta, 22-24 de grade la amiaza dar in partea continentala, peste 25 de grade: 28 la Tulcea si 30 la Medgidia. In Moldove, vremea se raceste, semnificativ in partea sa nordica dar nu atat cat sa putem vorbi de vreme rece: 23 de grade maxima la Suceava unde ieri erau 30 de grade, 26 la Bacau, 27 la Iasi si Focsani si 29 la Galati.

VREMEA PE DOUA ZILE
Vineri, vremea se mentine mai calda decat in mod obisnuit la aceasta data. In regiunile vestice si nord-vestice precum si la munte, mai ales dupa-amiaza si seara, vor fi innorari trecatoare si pe arii restranse averse si descarcari electrice. In restul tarii cerul va fi mai mult senin. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 23-24 de grade pe litoral si 31 de grade la Timisoara si Giurgiu. In capitala vremea va fi in continuare frumoasa, iar valorile termice se vor mentine peste normele climatologice ale perioadei. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul va sufla slab pana la moderat. 13 grade dimineata. Maxima: 29...30 de grade. Sambata, cerul va fi variabil, cu unele innorari, averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului pe arii restrinse in vestul, centrul si nordul tarii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 24-25 de grade pe litoral si 31 de grade in Lunca Dunarii la Giurgiu. In Bucuresti, 13 grade dimineata, 30 de grade la amiaza.
Tendinta

Vremea de vara mai tine cateva zile. Dupa o usoara racorire in cursul zilei de astazi, in special in Moldova, pana sambata maximele sunt predominant peste 25 de grade pana la 31-32 de grade. Masele de aer cald ce ocupa toata partea de sud-est a Europei, mai rezista asadar pana aproape de sfarsitul saptamanii. Dar sub presiunea maselor de aer mai rece din vestul continentului, mase de aer care au tendinta de inaintare spre est, de duminica incepe inlocuirea aerului cald existent. Racirea va fi semnificativa dar doar asa regimul termic se mai apropie de cel normal al perioadei. Vor fi averse, descarcari electrice si vant in vestul, centrul si nordul tarii.