MISCAREA DE REZISTENTA INFORMEAZA: PROGNOZA METEO pe trei luni. Cum va fi vremea in august, septembrie si octombrie
Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat prognoza meteo pentru urmatoarele 3 luni, august, septembrie si octombrie. Vom avea o vara caniculara, saraca in precipitatii, iar inceputul de toamna va fi de asemenea mai cald decat in mod normal.
Temperatura medie a aerului se va situa in luna august peste normalul perioadei in sud-estul tarii si local in sud, est si in vestul extrem, iar in restul teritoriului vor fi valori termice apropiate de media climatologica, reiese din prognoza de specialitate valabila pentru intervalul august - octombrie 2016, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).
Potrivit masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru luna august este de 19,7 grade Celsius, luandu-se in considerare parametrii monitorizati in intervalul 1981 - 2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori de temperatura intre 15 si 23 de grade Celsius in Moldova, intre 18 si 23 de grade Celsius in Muntenia, intre 19 si 23 de grade Celsius in Banat, iar temperaturi ceva mai scazute, intre 16 si 20 de grade Celsius, se vor semnala doar in zona Transilvaniei.
In luna august, cantitatile totale de precipitatii vor fi deficitare in cea mai mare parte a teritoriului. Media multianuala a precipitatiilor este de 64,7 litri/metrul patrat pentru aceasta luna. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Muntenia (pana la 95 l/mp), Transilvania (pana la 90 l/mp), dar si in Oltenia si Maramures, pana la 88 l/mp, respectiv 81 litri/mp.
In luna septembrie, temperatura aerului va avea valori peste normele climatologice in sud-estul si local in sudul, estul si extremitatea de vest a sarii, iar in rest temperaturile medii lunare vor fi apropiate de norme, insa precipitatiile vor fi deficitare in majoritatea regiunilor, exceptand centrul tarii, unde acestea vor fi apropiate de valorile normale.
Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Moldovei (intre 10 si 17 de grade Celsius) si a Transilvaniei (intre 11 si 16 grade Celsius), in timp ce valori termice medii usor mai ridicate se vor consemna in Dobrogea, Banat, Oltenia si Muntenia, de pana la 19 de grade Celsius. Media multianuala lunara pentru luna septembrie este de 14,8 grade Celsius.
Normele pentru precipitatii in luna septembrie vor fi de pana la 77 l/mp in Maramures, 73 l/mp in Oltenia si 70 l/mp in Banat, in timp ce in celelalte regiuni ale tarii vor fi mai scazute. Media multianuala a precipitatiilor este de 55 litri/metrul patrat, pentru luna septembrie.
Prognoza ANM arata ca, pentru luna octombrie, temperatura medie lunara a aerului va inregistra valori mai ridicate decat normalul perioadei in sud-estul sarii si local in sudul si vestul extrem, iar in rest aceasta se va apropia de media climatologica.
Potrivit masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru octombrie este de 9,6 grade Celsius, luandu-se in considerare parametrii monitorizati in intervalul 1981 - 2010.
In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza valori de temperatura intre 11 si 14 grade Celsius in Dobrogea, intre 10 si 13 grade Celsius in Banat si intre 9 si 12 grade Celsius in Muntenia. Cea mai scazuta temperatura medie este prognozata pentru zona Transilvaniei si a Moldovei intre 6 si 10 grade Celsius, respectiv, intre 5 si 12 grade Celsius.
Cantitatile totale de precipitatii vor fi normale in sud-estul si local in sudul tarii, iar in nord-estul, centrul si vestul extrem precipitatiile pot fi peste mediile acestei luni. Media multianuala a lunii octombrie este de 43,5 litri/metru patrat. In octombrie, potrivit estimarilor ANM, se vor inregistra precipitatii intre 39 si 68 l/mp in Maramures, intre 38 si 70 l/mp in Oltenia si intre 19 si 68 l/mp in celelalte regiuni.
Sursa: miscareaderezistenta.ro