AMPress: Prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani. Anuntul meteorologilor pentru iubitorii de zapada
Administratia Nationala de Meteorologie a emis luni prognoza meteo pentru intervalul 7 " 20 decembrie. Iata cum va fi vremea in fiecare regiune a tarii:

Banat
In Banat, in cea mai mare parte a intervalului de prognoza, se vor inregistra temperaturi maxime, in medie regionala, de 5 - 9 grade, valori ce caracterizeaza o vreme usor mai calda decat normal pentru luna decembrie. Temperaturi diurne mai coborate, dar in limitele climatologic specifice, vor fi posibile in perioada 11-13 decembrie, dar si spre sfarsitul celor doua saptamani de referinta, cand sunt estimate valori de 3 " 5 grade. Mediile minimelor vor fi, in general, usor peste pragul de inghet, zero la 3 grade, cu exceptia intervalului 12 - 16 decembrie cand vor predomina valorile negative. In jurul datei de 9 decembrie vor fi ploi slabe, locale, iar probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste din nou dupa data de 16 decembrie.

Crisana
In Crisana, regimul termic diurn va avea valori mai ridicate decat cele specifice perioadei, cu medii ale maximelor de 5 " 8 grade. Temperaturi mai coborate, dar apropiate de mediile multianuale, vor fi posibile in perioada 11 - 13 decembrie, dar si spre sfarsitul celor doua saptamani de referinta, cand sunt estimate valori mediate intre doua si 5 grade. In privinta minimelor nocturne, sunt de asteptat valori in general usor peste pragul de inghet, zero la 3 grade, mai putin in intervalul 12 " 15 decembrie, cand vor predomina temperaturile negative. In jurul datei de 9 decembrie vor fi ploi slabe, locale, apoi probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi in crestere dupa data de 16 decembrie.

Transilvania
In Transilvania, in mare parte a intervalului de prognoza, temperaturile maxime se vor mentine usor mai ridicate decat cele normale pentru aceasta perioada din an, cu valori medii de 3 " 6 grade. Temperaturi diurne usor mai coborate, dar in limitele climatologic specifice, vor fi posibile spre sfarsitul celor doua saptamani de referinta. Minimele termice vor fi usor negative si se vor incadra, in medie regionala, intre-3 si zero grade, cu valori posibil mai scazute, dar apropiate de norma pentru a doua decada a lunii in curs, in perioada 12 - 16 decembrie. In intervalul 9 " 10 decembrie, local se vor semnala precipitatii mixte, slabe, apoi probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste din nou incepand din 16 decembrie.

Maramures
In Maramures, in cea mai mare parte a intervalului de prognoza, se vor inregistra medii regionale ale maximelor termice de 4 - 7 grade. Temperaturi diurne mai coborate vor fi posibile in perioada 11 " 13 decembrie, dar si in a doua saptamana, cand sunt estimate valori intre doua si 4 grade, mediat pe regiune. Mediile minimelor vor fi in general in jurul a zero grade, cu exceptia intervalului 12-16 decembrie cand vor predomina valorile negative, intre -4 si minus doua grade, de altfel normale pentru data calendaristica. In intervalul 9 - 10 decembrie vor fi precipitatii slabe, predominant ploi, iar probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste din nou dupa data de 15 decembrie.

Moldova
In Moldova, la inceputul intervalului de referinta, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele climatologic specifice in luna decembrie, fiind de asteptat, in medie pe regiune, maxime de 5 - 9 grade si minime in jurul a zero grade. Dupa data de 14 decembrie se estimeaza o racire a vremii ce va determina inregistrarea unor temperaturi maxime apropiate de cele normale, respectiv 2 si 5 grade, in timp ce minimele nocturne se vor mentine mai ridicate decat mediile multianuale caracteristice. In jurul datei de 10 decembrie local vor fi ploi sau lapovita, neinsemnate cantitativ, iar probabilitatea pentru precipitatii va creste dupa data de 17 decembrie.

Dobrogea
In Dobrogea, intervalul celor doua saptamani va fi caracterizat de valori termice peste cele specifice in luna decembrie. Astfel, ziua vor fi in medie 5 la 9 grade, iar noaptea valori usor pozitive, in marea lor majoritate de pana la 3 grade. La sfarsitul perioadei de referinta va fi posibila o racire a vremii care sa determine un regim termic mai apropiat de cel normal al perioadei. In jurul datei de 10 decembrie vor fi posibile ploi slabe, apoi probabilitatea pentru precipitatii va creste dupa data de 16 decembrie.

Muntenia
In Muntenia, intervalul de prognoza va fi caracterizat de valori termice peste cele specifice in luna decembrie. Astfel, ziua vor fi in medie 4 la 9 grade, iar noaptea valori usor pozitive (intre 0 si 3 grade) la inceput, apoi preponderent negative, cu pana la-4 grade, media pe regiune. La sfarsitul celor doua saptamani, va fi posibila o racire a vremii care sa determine un regim termic mai apropiat de cel normal al perioadei. In jurul datei de 10 decembrie vor fi posibile ploi neinsemnate cantitativ si burnite, iar probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste dupa data de 17 decembrie.

Oltenia
In Oltenia, vremea va fi in general calda pentru aceasta perioada. Astfel, ziua vor fi in medie 6 la 9 grade (valori chiar mai ridicate in primele doua zile), iar noaptea se vor inregistra temperaturi usor pozitive (0 - 3 grade) la inceput, apoi sub pragul de inghet, cu-3…-1 grad, mediat pe regiune. La sfarsitul celor doua saptamani, este estimata o racire a vremii care sa determine un regim termic mai apropiat de cel normal al perioadei. Probabilitatea pentru precipitatii va creste dupa data de 17 decembrie.

La munte
La munte, in cea mai mare parte a intervalului, dar cu precadere in primele zile, valorile termice se vor situa peste norma termica a perioadei, cu maxime diurne in general pozitive, in medie de 0 " 5 grade si minime de-5 - -2 grade. Temperaturi mai scazute sunt estimate in jurul datei de 10 decembrie si posibil la sfarsitul celor doua saptamani. In perioada 9 " 10 decembrie vor fi precipitatii slabe, sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare, iar probabilitatea pentru precipitatii va creste din nou dupa data de 16 decembrie.