apropo.ro: Furtuna de nisip din Sahara in intervalul 30 - 31 mai 2013

Avertizarea meteorologilor de vreme instabila valabila in intervalul 30 mai, ora 10.00 - 31 mai, ora 18.00, mai este insotita si de furtuna de nisip din Sahara.
Furtuna de nisip rosiatic venita tocmai din Sahara va da batai de cap si in acest an. Pe langa informatiile meteorologilor de vreme instabila, cu ploi torentiale, descarcari electrice, caderi de grindina si vant puternic cu aspect de vijelie, valabile aproape pentru toata tara, praful rosiatic va murdari din nou orasul si masinile.Vremea in Bucuresti, vremea in Iasi, vremea in Cluj, vremea in Timisoara si in orice oras vrei, vremea pe 10 zile, vremea pe 15 zile, vremea in weekend, vremea la munte, date exacte, in timp util si desenate frumos. Toate, pe vremea.apropo.ro
"In nordul Africii a fost o furtuna de praf, particulele au fost ridicate in straturile superioare ale atmsoferei, preluate de circulatia atmsoferica, aceasta fiind sudica si sud-vestica, a adus li peste pensinsula Balcanica astfel de particule. Nu de multa vreme chiar si pe sudul tarii noastre este prezent un astfel de nor", a declarat meteorologul Meda Andrei, la Digi 24.
"Este posibil in cursul noptii, deoarece asteptam ploi in vest si sud-vest, acest praf sa ajunga si pe sol, insa nu trebuie sa ne ingrijoreze pentru ca nu afecteaza viata, dar dupa aceea va trebui sa spalam geamuri, masini, tot ce este la nivelul solului, pentru ca pe masura ce se extind ploile praful care va mai ramane in atmsofera va trebui sa cada in cele din urma la nivelul solului", a mai adaugat Meda Andrei.
"In ultimele doua zile, praf de origine sahariana a fost antrenat de circulatia atmosferica la scara mare inspre Peninsula Arabica si apoi spre Turcia, Marea Neagra si Peninsula Balcanica. Conform imaginilor satelitare specializate, concentratiile cele mai mari s-au semnalat deasupra Turciei. Romania se afla la periferia norului de praf saharian, concentratiile fiind la un nivel redus si in scadere treptata, pana spre sfarsitul zilei de vineri, 31 mai 2013. Mentionam ca precipitatiile care vor cadea joi si vineri in Romania pot antrena spre sol particulele de praf saharian", anunta ANM.