Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor. Vremea va fi oscilanta din punct de vedere termic in urmatoarele doua saptamani, cu zile in care temperaturile maxime vor depasi, in medie, 34 de grade, dar si cu intervale (7-8 august, respectiv 12-13 august), cand probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai ridicata in majoritatea regiunilor, in special in zonele montane, releva prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) pentru perioada 7 - 21 august, data luni publicitatii.

BANAT

In Banat, in prima zi a intervalului de prognoza, vremea se va raci semnificativ, valorile termice diurne se vor apropia de cele specifice perioadei, iar media lor, pe intreaga regiune, va fi de 30 de grade. Pana in jurul datei de 10 august se va incalzi din nou, astfel ca media maximelor va atinge 38 - 39 de grade. In urmatoarele doua zile temperaturile maxime vor scadea cu 10 - 11 grade, apoi se va incalzi, de la o medie a maximelor termice de 27 de grade, in data de 13 august, pana la 33 de grade, in ultima zi de prognoza. Media temperaturilor minime va oscila intre 18 si 21 de grade. Pana in dimineata zilei de 13 august, temperaturile minime vor scadea, iar media lor va fi de 15 grade, apoi nu vor mai avea variatii semnificative. Probabilitatea de aparitie a averselor va fi mai ridicata in jurul datei de 7 august si in intervalul 11 - 13 august.

CRISANA

In Crisana, dupa o racire semnificativa a vremii, care se va produce in prima zi a intervalului de prognoza, vremea se va incalzi treptat, astfel ca maximele termice vor atinge, in medie, la mijlocul primei saptamani, 37- 38 de grade. In urmatoarele doua zile se va raci, iar maximele diurne nu vor mai depasi valori medii de 26 -27 de grade. Pana la sfarsitul intervalului se va incalzi din nou, iar mediile vor ajunge la valori de 31 - 32 de grade. Temperaturile minime vor avea variatii de la 14 grade in diminetile de 13 si de 14 august, si 21 de grade, in jurul datei de 11 august. Vor fi posibile averse aproape in fiecare zi, pe arii mai extinse in data de 7 august si intre 11 si 13 august.

TRANSILVANIA

In Transilvania, in primele doua zile de prognoza, media maximelor termice va fi de 30 de grade, apoi se va incalzi, astfel ca intre 9 si 11 august va urca spre 34 - 35 de grade. Ulterior, pana in data de 13 august, media va scadea cu 8 grade, apoi va creste din nou, usor si treptat, spre 31 de grade, in ultima zi a intervalului de prognoza. Temperaturile minime nu vor avea variatii semnificative pana spre sfarsitul primei saptamani, iar media lor va fi de 17 - 18 grade. Vor urma doua zile, in care temperaturile nocturne vor scadea cu 4- 5 grade, apoi nu se vor mai modifica semnificativ si vor atinge valori in jurul a 13 grade. Vor fi averse pe arii extinse la inceputul intervalului de prognoza si in zilele de 12 - 13 august. In rest, doar pe arii restranse, vor fi posibile averse, in general slabe cantitativ.

MARAMURES

In Maramures, in prima zi a intervalului de prognoza, vremea se va raci semnificativ, iar media valorilor termice diurne nu va mai depasi 27 de grade. Ulterior, pana in data de 10 august, se va incalzi, astfel ca media maximelor va atinge 36 de grade. In urmatoarele 2 - 3 zile, temperaturile maxime vor scadea cu 10 - 11 grade, dupa care se va incalzi din nou, de la o medie a maximelor termice de 26 de grade, in data de 13 august, pana la 30 -31 de grade in ultima zi de prognoza. Media temperaturilor minime va oscila intre 16 si 19 grade in primele 5 zile, in urmatoarele doua va scadea cu aproximativ 5 grade, apoi va ramane relativ constanta. Probabilitatea pentru averse pe arii mai extinse va fi ridicata la inceputul intervalului si in perioada 11 - 13 august. In rest, ploi de scurta durata vor fi posibile izolat.

MOLDOVA

In Moldova, in primele doua zile de prognoza, vremea se va racori, astfel ca, in data de 8 august, media maximelor va fi de 28 de grade, iar a minimelor de 18 grade. In continuare, pana in 11 august, se va incalzi, astfel ca maximele termice vor atinge, in medie, 34 de grade, iar minimele 19 grade. Va urma o scadere a temperaturilor, cu 6 grade pentru valorile maxime si cu 3 grade pentru cele minime, pentru ca, pana la finalul celei de-a doua saptamani, sa nu se mai inregistreze variatii importante. Vor fi averse pe arii relativ extinse in data de 7 august, in jurul datei de 12 august si izolat in restul intervalului.

DOBROGEA

In zona Dobrogei, atat valorile termice diurne, cat si cele nocturne vor fi, in general, in scadere, pana in 13 -14 august, cand media maximelor va ajunge la 29 - 30 de grade, iar a minimelor la 19 grade. Ulterior, pana la incheierea intervalului de prognoza, nu vor mai fi variatii semnificative. De asemenea, vor fi conditii pentru averse in primele zile ale intervalului de prognoza, in 13 august si in jurul datei de 18 august.

MUNTENIA

In Muntenia, la inceputul intervalului de prognoza, valorile termice diurne vor scadea, iar media lor va atinge 33 de grade. In urmatoarele 3 zile se va incalzi, astfel ca in jurul datei de 11 august, media maximelor termice va fi de 36 de grade. Vor urma 2 zile de racorire a vremii, astfel ca in 13 august temperaturile maxime vor fi in medie de 30 de grade. Pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani va avea loc un nou proces de incalzire, iar maximele termice vor ajunge la o medie de 34 de grade. Temperaturile minime, in general, vor fi in scadere, de la o minima de 21 de grade, in prima dimineata, pana la 17 grade, in ultimele. Probabilitatea de aparitie a averselor va fi mai mare in primele doua zile de prognoza si in 12 si 13 august.

OLTENIA

In Oltenia, pana spre sfarsitul primei saptamani, media temperaturilor maxime va avea variatii intre 34 si 36 de grade, iar a minimelor se va situa in jurul valorii de 21 de grade. Vor urma doua zile de racorire, apoi din nou o crestere treptata, de la o medie a valorilor maxime de temperatura de 29 de grade in data de 13 august, pana la 34 de grade in 20 august. Temperaturile minime se vor situa, in medie, intre 17 si 21 de grade. Probabilitatea de aparitie a averselor va fi mai mare in primele doua zile din interval si in 12 - 13 august.

La munte

La munte, media valorilor termice diurne se va situa intre 22 si 26 de grade pana in jurul datei de 11 august, apoi va fi in scadere. Temperaturile minime nocturne se vor incadra intre 10 si 16 grade. Averse vor fi aproape in fiecare zi, dar mai ales in primele doua zile ale intervalului de prognoza si in 12 - 13 august.

(Sursa: romaniatv.net)