Jurnalul National : Hidratare cu cirese si fructe de padure (Autoare: Magda Marincovici)
Recomandare: Jumatate din alimentele zilnice sa fie reprezentate de legume si fructe crude
Ciresele, piersicile, caisele, zmeura, castravetii, rosiile, papadia proaspete reprezinta o sursa valoroasa de apa, fara un aport caloric ingrijorator.
In volumul intitulat Crezi ca stii ce bei?, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi vorbeste despre apa vie structurata ca aliment vital, cea mai valoroasa apa pentru hidratare, care se gaseste din belsug in unele legume si fructe.
Profesorul spune ca intre 80% si 90% din greutatea legumelor si fructelor o reprezinta apa. Aceasta este explicatia faptului ca medicii recomanda ca, in perioadele caniculare, sa mancam, zilnic, legume si fructe din plin.
- Jumatate din alimentele noastre zilnice sa fie reprezentate din punct de vedere cantitativ de legume si fructe proaspete, netratate termic sau minimal tratate, explica profesorul Mencinicopschi.

Iata si o scurta insiruire de fructe si legume bogate in apa, selectata din acelasi volum, in care prima cifra indica apa (grame/100 grame fruct) si caloriile (la 100 g fruct):
- caise (87 - 44),
- ananas (84 - 52),
- cirese (82 - 77),
- lamaie (89 - 32),
- zmeura (84 - 41),
- rodie (84 - 65),
- afine (83 - 66),
- mure (84 - 57),
- piersici (86 - 50);
- vanata coapta (94 - 18),
- morcov crud (89 - 35),
- castravete (95 - 14),
- telina cruda (94 - 14),
- salata (95 - 15),
- papadie cruda (86 - 49),
- rosii crude (94 - 18).
- Adevarata hidratare inseamna apa care ramane in celulele, tesuturile, organele si sistemele de organe ale corpului nostru si care poate fi folosita de acesta ca principal suport al vietii si sanatatii, insista profesorul Mencinicopschi.

Hidratarea este esentiala pentru protejarea sanatatii generale a organismului. Prin hidratare corecta domolim procesele de imbatranire si de declansare a unor boli. Hidratarea este importanta la orice varsta, dar in mod special in cazul persoanelor in varsta.
Profesorul Mencinicopschi explica :
- Deshidratarea corpului este un proces care insoteste inaintarea in varsta: la nastere corpul contine o cantitate mare de apa (>75%), apoi, la maturitate, continutul de apa scade la 65%, pentru ca, la batranete, sa ajunga la sub 60%.

Totusi, despre legume si fructe trebuie sa retinem cateva elemente esentiale. Ele isi modifica rapid cantitatile de apa continute prin prepararea lor termica. Si oricat de bogate ar fi ele in apa vie, totusi legumele si fructele nu reusesc sa ne asigure necesarul zilnic, fiziologic de apa. Pentru o persoana care cantareste 70 kg, necesarul de apa se afla prin urmatorul calcul: 70 kg x 30-35 ml apa/kg corp/zi = 2,1-2,4 l apa/zi. Asadar, calculati-va necesarul de apa zilnic! Apoi, asigurati-va zilnic o masa de fructe si legume proaspete si completati hidratarea cu apa.