Jurnalul National: Depistarea rapida a virusului hepatitei C (Autor: Magda Marincovici)
Cei mai expusi hepatitei C sunt tinerii care folosesc in comun seringi pentru administrarea drogurilor
S-a lansat programul national de screening pentru virusul hepatitei C (VHC), componenta a Programului "Initiative in domeniul sanatatii", finantat in cadrul granturilor norvegiene, sustinut de Ministerul Sanatatii, Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" si Primaria Bucurestiului. Programul de depistare a VHC a debutat, ieri, cu testarea voluntara efectuata in Piata Universitatii. "Impreuna cu ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, am hotarat sa lansam programul national de testare. Asta nu inseamna ca toti cei 20 milioane de romani vor fi testati, ci ca medicii de familie vor avea posibilitatea sa identifice persoanele cu grad ridicat de risc si sa le propuna testarea", a precizat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI "Matei Bals". Aceeasi testare voluntara pentru infectia cu VHC va continua la Iasi si Timisoara. Testul consta in recoltarea unei probe de sange, rezultatul fiind posibil in aproximativ un sfert de ora. Prin acest program national de screening, ale carui costuri se ridica la 1,3 milioane de euro, cate noua medici de familie din fiecare judet vor identifica persoanele cu risc si le vor propune testarea, pana la sfarsitul anului 2015. Potrivit ministrului Sanatatii, pentru anul viitor, aceasta testare ar putea sa fie introdusa chiar in pachetul de servicii medicale de baza.
Prevalenta infectiei cu VHC este de circa 3,23% la 100.000 de locuitori in Romania, iar a infectiei cu VHB este de aproximativ 4,4%. De asemenea, aproximativ 20% dintre pacientii cu hepatita B prezinta si infectie cu virusul hepatitei D. De altfel, tara noastra se inscrie in plutonul tarilor cu prevalenta mare a celor doua forme de hepatita.
Profesorul doctor Streinu-Cercel ne reaminteste ca VHC se transmite prin contact sexual cu parteneri multipli, neprotejat cu prezervativ, efectuarea de tatuaje si piercing in cabinete neautorizate, folosirea in comun de instrumente de manichiura si pedichiura (forfecute, clesti etc.) nesterilizate corespunzator, lame de ras, periute de dinti etc., prin transfuzii de sange. De asemenea, VHC este frecvent printre persoanele care folosesc in comun seringile pentru administrarea de droguri. Programul "Initiative in domeniul sanatatii" este structurat pe mai multe componente privitoare la sanatatea publica: prevalenta mare a tuberculozei si tuberculozei rezistente la medicamente (MDR-TB), dar si a altor boli transmisibile si netransmisibile, cum sunt HIV/SIDA, hepatita cronica B si C. Printre componente aceluiasi vast program sunt asistenta medicala de baza pentru grupurile vulnerabile, depistarea cancerului, promovarea unui stil de viata echilibrat. Acest amplu program va contribui la eradicarea tuberculozei in tara noastra: 1.000 de pacienti cu MDR-TB vor fi tratati in timp ce 10.000 de persoane vor fi testate pentru a preveni raspandirea TB si pentru a spori aderenta la tratament. 35.000 de persoane vor beneficia de interventii orientate pe reducerea HIV, a hepatitei B si C, in comunitatile utilizatorilor de droguri injectabile.