Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel: O noua componenta a HIV, cu evolutie rapida, la consumatorii de droguri intravenoase
Jurnalul National: O noua componenta a HIV circula in tara noastra (Autoare: Magda Marincovici)
Specialistii de la INBI "Matei Bals" au stabilit ca noua varianta a HIV de la noi este asemanatoare celei din Grecia
O noua componenta a HIV (virusul imunodeficientei umane) si-a facut apartia in randul consumatorilor de droguri intravenoase din tara noastra, avertizeaza profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" (INBI). Specialistii de la INBI "Matei Bals" au analizat noua varianta a HIV si au ajuns la concluzia ca "recombinata care circula in tara noastra este foarte asemanatoare celei din Grecia, avand o particularitate clinica: boala pe care o genereaza este mai rapid progresiva, comparativ cu cea generata de susa clasica. In aceste conditii trebuie sa fim foarte atenti la depistarea pacientilor infectati cu noua recombinata si la instituirea precoce a tratamentului", precizeaza prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Aceasta recombinata a aparut in 2007 in Portugalia, respectiv, in Spania si, usor-usor, a ajuns in Romania, Bulgaria si Grecia.
In momentul de fata, la noi, se apreciaza ca sunt aproximativ 175 de pacienti infectati cu varianta HIV recombinata, dar nu este exclus ca numarul acestora sa fie mai mare.
La INBI "Matei Bals" exista un centru dedicat persoanelor care se drogheaza pentru testarea HIV/SIDA. In acest sens, INBI "Matei Bals" colaboreaza cu ONG-urile care au acces in grupurile vulnerabile.
In privinta consumului de droguri intravenoase, acesta a trecut de la heroina la etnobotanice. Dar, in prezent, se constata o revenire la heroina. "Este mai bine, daca pot sa spun asa, deoarece persoanele care se drogheaza cu etnobotanice isi fac 14-15 administrari pe zi, in timp ce la heroina se fac doua administrari pe zi, ceea ce inseamna un risc mai mic de transmitere a virusului si conservarea capitalului venos", explica prof. dr. Streinu-Cercel.

In ceea ce priveste pericolele care stau la panda, prof. dr. Streinu-Cercel aminteste de posibilitatea "aparitiei unei tulpini HIV multirezistente la medicamente antiretrovirale, care ar putea avea capacitate de transmitere in populatie". Un alt posibil pericol il reprezinta aparitia unei noi cohorte de copii , "daca nu reusim sa testam toate femeile gravide si sa initiem profilaxia pentru transmiterea verticala (de la mama la nou-nascut) care stim ca da rezultate foarte bune". Un alt pericol care pandeste este cel legat de intreruperea, fara acordul medicului, a terapiei antiretrovirale la un grup tanar (intre 19 si 24 de ani), care este obosit, din cauza ca a ajuns la 15-16 scheme terapeutice.
Referindu-se la trendul european, comparabil celui din tara noastra, prof. Streinu-Cercel a subliniat prezenta infectiei cu HIV in doua grupuri de risc: homosexuali si utilizatori de droguri. Cele doua grupuri, impreuna cu pacientii infectati prin transmiterea verticala, acopera aproximativ 40%, restul de 60% fiind reprezentat in continuare de transmiterea heterosexuala.

HIV Street Art

HIV Street Art este o campanie conceputa intr-un mod original. Folosind arta urbana, de la graffiti, teatru de strada pana la dansul pe strada, se transmit tinerilor mesaje din care sa inteleaga ca mai ales ei sunt expusi riscului de infectare cu HIV. Atunci cand fac sex neprotejat, cand au parteneri sexuali multipli, sunt homosexuali, consumatori de droguri injectabile, si-au facut tatuaje sau daca de curand au avut o boala cu transmitere sexuala. HIV Street Art porneste in caravana in Bucuresti, Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca. Prima oprire va fi la Bucuresti, in Centrul Vechi, chiar pe 6 decembrie, de Mos Nicolae.