Jurnalul National: Febra hemoragica Ebola. In Africa de Vest s-au inregistrat 1.048 de cazuri din care 632 de decese (Autoare: Magda Marincovici)
In tara noastra nu avem niciun caz de febra cu virusul Ebola. Totusi este bine sa informati corect, in contextul epidemiei semnalate de OMS in Africa de Vest, subliniaza prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI "Matei Bals". Virusul ucigas Ebola s-ar putea raspandi aidoma focului intr-o padure, spun autoritatile sanitare americane, cerand persoanelor care calatoresc in Africa de Vest sa ia toate masurile de prevenire a epidemiei. "Probabilitatea unei epidemii pornite din Africa de Vest este mica, estimeaza Stephan Monroe de la Centrele de control si preventie a bolilor (CDC). Totusi, el nu exclude "o evolutie rapida". De aceea, CDC trebuie sa fie pregatite sa faca fata posibilitatii ca un calator sa aduca boala in SUA. Nelinistea porneste de la faptul ca epidemia da semne ca este "reinsamantata", ca este ca un foc intr-o padure. Dar focul poate cuprinde padurea de la scanteile unui singur arbore ce arde, explica sugestiv Stephane Monroe. Iata ca doi americani, ambii angajati in lupta contra febrei hemoragice in cadrul unei organizatii umanitare, provocata de virusul Ebola in Africa de Vest, au fost contaminati in Liberia. Amandoi primesc ingrijiri intensive, sunt in carantina, dar este vorba, bineinteles, despre o situatie periculoasa si inspaimantatoare", a declarat pentru AFP purtatoarea de cuvant a organizatiei umanitare. Potrivit OMS, febra virala hemoragica (Ebola) este o boala severa, in mare masura letala, rata de deces fiind de 90%. Infectia se transmite prin contact direct cu sangele, fluidele biologice sau tesuturile persoanelor sau animalelor infectate. Persoanele contaminate au nevoie de ingrijiri medicale speciale. In perioada epidemiei, mai expuse infectiei sunt cadrele medicale, familiile lor si persoanele care intra in contact cu bolnavii sau decedatii. Doctorul Peter Piot, descoperitorul virusului Ebola, atragea atentia ca aceasta epidemie ar putea fi "fara precedent", tocmai pentru ca este unul dintre cele mai ucigase virusuri. Boala debuteaza cu simptome nespecifice: dureri de cap, stare de greata si voma, diaree, febra. Dar evolueaza rapid cu complicatii grave si hemoragie provocatoare de deces. La ora actuala, nu avem un vaccin contra acestui virus. "Trebuie sa intri in contact foarte apropiat pentru a te infecta. Doar a sta in autobuz langa cineva care are Ebola nu reprezinta o problema", spune dr. Piot.
Prof. dr. Streinu-Cercel spune ca, "Desi nu am avut si nu avem infectie cu virusul Ebola, totusi trebuie sa fim pregatiti, mai ales ca este o boala severa si ca unele virusuri hemoragice se pot transmite prin contact direct. In cazul unui suspect sau al unui pacient confirmat, este obligatorie izolarea acestuia, evitarea contactului direct cu sange sau lichide biologice de la acesta, cu obiecte folosite de acesta. In cazul apropierii la o distanta de sub un metru de acesta, este necesara o protectie speciala: ecran facial sau masca chirurgicala, ochelari de protectie, echipament special, manusi. Esantioanele prelevate pentru diagnostic de la pacienti trebuie manipulate potrivit regulilor stabilite in aceste situatii. De asemenea, trebuie evitat contactul cu bolnavul, sa ne spalam frecvent si corect pe maini, sa decontaminam cu substante speciale obiectele folosite de bolnav, sa respectam indicatiile autoritatilor in cazul calatoriei in zonele afectate. Intr-un comunicat din 29 iulie, MAE "recomanda cetatenilor romani sa evite, pe cat posibil, calatoriile in zonele afectate de epidemie, iar celor aflati deja pe teritoriul statelor afectate, sa urmareasca mesajele emise de autoritatile locale si sa respecte regulile de conduita si de igiena". Potrivit unui buletin al OMS din 17 iulie, numarul cumulat al cazurilor de infectia Ebola in cele trei tari africane (Guineea, Liberia, Sierra Leone) afectate a ajuns la 1.048, din care 632 de decese