hpbsymposium.ro: Cel de-al X-lea Simpozion de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic
Mesaj de Bun Venit
Chirurgia hepato-bilio-pancreatica a devenit in prezent o ramura a chirurgiei recunoscuta la nivel international, atat in Statele Unite, cat si in Europa si Asia, reunind chirurgia ficatului, chirurgia cailor biliare extrahepatice si chirurgia pancreasului, adresandu-se unei patologii a complexului hepato-bilio-pancreatic de tip oncologic si nu numai, cu caracter plurivalent si cu o incidenta in continua crestere atat la nivel national, cat si mondial.
Asociatia Romana de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic (ARCHBPTH) a fost infiintata in 2006 la Bucuresti, sub patronajul Prof. Dr. Henri Bismuth, organizand simpozioane tematice cu cadenta anuala, ca raspuns al necesitatii dezvoltarii acestei ramuri a chirurgiei si a colaborarii interdisciplinare in acest domeniu, interesul pentru aceasta chirurgie de varf fiind evident si in continua crestere.
Pana in momentul de fata, chirurgia hepato-bilio-pancreatica ramane o subspecialitate a chirurgiei generale, pregatirea fiind atat in Europa, cat si in Statele Unite de doi ani, dupa terminarea rezidentiatului. Dupa cei doi ani de pregatire, urmeaza un examen care, la nivel european, este organizat de UEMS - Divizia de chirurgie HBP. Odata promovat, se obtine Diploma de specializare in chirurgie HBP pe baza careia se poate practica acest tip de chirurgie in servicii de profil.
Din anul 2013 a inceput pregatirea in cadrul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Dan Setlacec din Institutul Clinic Fundeni a unei serii de peste 30 de cursanti din toata tara in Chirurgie hepato-bilio-pancreatica (atestat care include si transplantul hepatic). Ca atare, este nevoie mai mult ca oricand de continuarea intr-un ritm sustinut a activitatii ARCHBPTH, asociatie stiintifica menita sa contribuie esential la dezvoltarea acestei specialitati chirurgicale in tara noastra.
Cel de-al X-lea Simpozion de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic, organizat de asociatie in 2015, va reuni personalitati ale chirurgiei HBP nationale si internationale ce vor impartasi participantiilor din experienta lor in domeniu, oferind ocazia pasionatilor acestei ramuri a chirurgiei generale - medici rezidenti, specialisti, primari, dar si studenti - de a patrunde in maruntaiele chirurgiei HBP, cu scopul de a contribui in mod consistent la pregatirea profesionala a celor care doresc sa urmeze aceasta specialitate. Specialitatile carora se adreseaza sunt extrem de variate, data fiind multidisciplinaritatea patologiei implicate: chirurgie generala, chirurgie de transplant, chirurgie vasculara, gastroenterologie, hepatologie, oncologie, medicina interna, imunologie, radiologie imagistica si interventionala, radioterapie, anatomie patologica, genetica clinica etc.
Programul stiintific, intins pe durata a 4 zile, este unul bogat si atractiv, corespunzand celor mai inalte exigente.
Bucurestiul este un oras primitor, primavara fiind un anotimp prielnic vizitarii capitalei si a imprejurimilor acesteia, Orasul Vechi, Muzeul Satului, Muzeul Taranului Roman, Palatul Parlamentului fiind doar cateva dintre obiectivele turistice de interes.
World Trade Center Bucuresti ofera o ambianta placuta si conditii excelente pentru desfasurarea lucrarilor unei reuniuni de asemenea anvergura.
Prof. Dr. Irinel Popescu
Presedinte Simpozion
Presedinte ARCHBPTH