Simptome

Pentru spondiloza cervicala, simptomatologia este urmatoarea: dureri si amorteli in miini; uneori scaderea fortei musculare a membrelor intii in miini si apoi in picioare. In regiunea cervicala exista in corpii vertebrali laterali un canal prin care trec arterele vertebrale care duc singe la creierul mic; daca acestea sint comprimate, se reduce cantitatea de singe care iriga creierul mic. Astfel poate aparea o lipsa de singe a trunchiului cerebral si a cerebelului. Aceasta se manifesta prin dureri de cap in regiunea occipitala, ameteli, tulburari de mers.
"Astfel, bolnavul este destul de speriat: are ameteli, dureri de cap, tulburari de mers, ii scade forta musculara. Spondiloza cervicala prin simptomatologia ei este o afectiune foarte neplacuta, dar oamenii trebuie sa inteleaga ca vorbim de o boala cu care se poate trai daca este tratata corect", mentioneaza prof.dr. Nicolai Ianovici.

Tratament balneofizioterapic

"Tratamentul este unul conservator - balneofizioterapic de regula, pe o perioada lunga. De asemenea, oamenii trebuie sa inteleaga ca in cazul spondilozei nu exista situatia vindecarii. Alta varianta decit tratamentul balneofizioterapic nu exista. Sint situatii in care ingustarea canalului vertebral duce la necesitatea interventiei chirurgicale.
La aceste spondiloze este nevoie sa fie scoase lamele vertebrale. Insa foarte rar se ajunge la operatie. Aplicarea gimnasticii medicale si procedeele fizioterapeutice remit simptomele zgomotoase, de ameteli si dureri, in interval de citeva saptamini.
Bolnavii trebuie sa respecte cu calm si perseverenta aceste tratamente simple, pentru a evita recidivele. Tratamentele balneare sint deosebit de utile, dupa trecerea simptomelor zgomotoase", spune dr. Nicolai Ianovici. Rezultate bune se obtin in statiunea Felix, pentru virstnici si bolnavii cu un sistem nervos labil. In statiunile Herculane si Govora, vor beneficia de tratament balneofizioterapic bonavii obezi, cu valori tensionale normale.

Sfaturi penru bolnavii cu spondiloza cervicala

* Sa evite pozitiile indelungate cu capul flexat. In cazul in care profesia le impune o asemenea pozitie, este bine sa execute periodic miscari de redresare fara a intrerupe activitatea profesionala.
* Sa se odihneasca fara a sprijini capul pe perne inalte, folosind doar un sul introdus sub ceafa.
* Sa execute zilnic miscari de gimnastica antagonica de extensie, flexie si rotatie a capului pina la disparitia durerilor musculare si nevralgice.
* Restabilirea functionalitatii musculaturii cervicale prin gimnastica si masaj indeparteaza simptomele neplacute din spondiloza.
* Aparitia spondilozei poate fi prevenita daca se combat zilnic cu perseverenta pozitiile vicioase ale coloanei, incepind din adolescenta.
* Tratamentele medicamentoase sint doar ajutatoare pentru combaterea simptomelor neplacute in fazele evolutive ale bolii.
* Baza tratamentului profilactic si curativ o asigura gimnastica zilnica executata cu perseverenta si corectarea precoce a pozitiilor vicioase ale coloanei cervicale in timpul si la sfirsitul activitatii profesionale.
La multe persoane tinere este pus incorect diagnosticul de spondiloza cervicala
"Am intilnit de foarte multe ori in cabinetul de consultatii persoane foarte tinere carora li se pune diagnosticul de spondiloza cervicala. Numai ca afectiunea apare rar la virste foarte tinere. Si in nici un caz cu frecventa cu care sint diagnosticati tinerii ca suferind de spondiloza cervicala.
Aceasta categorie de pacienti - sub 40 de ani - trebuie foarte bine diagnosticata. Asta pentru ca la persoanele foarte tinere ceea ce se eticheteaza ca spondiloza cervicala poate fi mai degraba o nevralgie de nerv occipital. Mai ales la femei care se duc la coafor si pleaca cu capul ud de acolo. Si atunci fac o raceala a acestor nervi care este foarte suparatoare. Acest tip de raceli fie cedeaza spontan, fie trebuie facute infiltratii cu xilina, novocaina, hemisuccinat la locul unde iese nervul occipital.
De asemenea, in cazul persoanelor tinere, aceleasi simptome ca la spondiloza cervicala pot fi date de suprasolicitare, lucrul mult la calculator - pozitia incorecta in fata ecranului poate da durerile pe care unii le eticheteaza drept simptome ale spondilozei", atentioneaza prof.dr. Ianovici.