Magda Marincovici: "Crezi ca stii ce bei?" (JURNALUL NATIONAL)
Sucurile industriale, alcoolul, bauturile energizante, excesul de cafeina nu hidrateaza, ci ne ingrasa
Dintre toate lichidele, apa este cea care hidrateaza fiziologic cel mai bine organismul, incepand de la nivel celular, precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, autorul volumului "Crezi ca stii ce bei?", lansata recent. "Necesarul zilnic de apa al unui om, in conditii de temperatura, umiditate si efort fizic normal se calculeaza inmultind greutatea corporala cu 30-35 ml apa pentru fiecare kilogram de greutate. De exemplu, o persoana care are 70 de kg va bea 2,1-2,4 l zilnic (70 x 30-35)", spune prof. dr. Mencinicopschi. Ca in cazul tuturor alimentelor, trebuie sa citim cu atentie eticheta si vom alege apa minerala care nu influenteaza negativ starea de sanatate. Astfel, persoanele cardiace vor evita apele cu continut mare de clorura de sodiu in favoarea celor bogate in calciu. "Chiar in zilele caniculare nu este deloc sanatos sa dam pe gat apa cu gheata, deoarece provoaca dezechilibre, in primul rand digestive. In zilele caniculare, cu umiditate scazuta hidratarea se face cu apa sau ceaiuri si tizane calde si nu cu apa sau batururi industriale cu gheata, deoarece acestea pot produce soc termic si stres digestiv, vasoconstrictie perifertica etc. Urmari mai severe pot avea copiii, varstnicii, suferinzii de boli cardio-vascualre si cerebro-vasculare", avertizeaza prof. Mencinicopschi. Potrivit specialistului, la vreme de canicula, este buna apa minerala naturala (mineralizatie 1.000-1.500 mg saruri la litru, bogata in sodiu sub forma de carbonat de sodiu).
Apele cu gaz sunt de doua feluri: natural carbogazoase, adica asa ies din depozit impregnate cu dioxid de carbon natural, si ape carbogazificate, apa a fost impregnata cu dioxid de carbon, care trebuie neaparat sa fie alimentar, obtinut de la recuperarea din procesele de fermentatie, obtinerea berii sau a bauturilor spirtoase sau dioxid de carbon natural, recuperat din depozitele geologice. Sunt de preferat apele pe a caror eticheta scrie natural carbogazoase, precizeaza prof. dr. Mencinicopschi. Apa trebuie pastrata in recipiente din ceramica sau sticla, iar cea din peturi nu va fi tinuta la soare sau la temperaturi ridicate.
In apa, putem adauga suc de lamaie, ghimbir sau menta. Apa mai poate fi consumata si sub forma de ceai (infuzia din frunzele arbustului Camellia sinensis) sau tizane (infuzii de plante alimentare sau medicinale) la temperaturi intre 10 si 37 grade Celsius.
Autorul volumului "Crezi ca stii ce bei?" ne mai avertizeaza ca sucurile industriale din legume si fructe pasteurizate, bauturile alcoolice, excesul de cafeina, bauturile energizate nu hidrateaza, dimpotriva "ne spoliaza de nutrienti esentiali si, in final, ne ingrasa".
Un capitol special este acordat cafeinei, spre care isi indreapta sperantele mai ales tinerii aflati in criza de timp in pragul unor examene. Ei bine, aflati ca "poate imbunatati timpii de reactie, nu si performatele mentale. Asadar, e inutil sa consumi cafea in exces, in speranta ca poti obtine rezultate superioare in cazul unor activitati complexe", semnaleaza prof. Mencinicopschi. Este indicata cafeaua la filtru, fara lapte sau frisca, deoarece se digera mai greu. Un alt capitol revine sucurilor. Concluzia autorului este categorica: intre un mar proaspat, din care muscam cu pofta, si sucul de mar preparat in casa sau industrializat, trebuie sa alegem fructul a carui valoare nutritionala este nealterata. Cat priveste berea, atentie mare in privinta sortimentelor cu diferite arome.
Acestea sunt o parte dintre sfaturile date de autor. Dar de multe altele, cu certitudine, veti beneficia lecturand acest volum, care-si propune sa ne ajute sa stim ce bem, ce este potrivit fiecaruia dintre noi, tocmai pentru a ne proteja si nu a ne afecta starea de sanatate.