Stirile Pro TV : Sarea ascunsa din alimente. Cum au ajuns romanii sa manance de trei ori mai mult decat media normala

Cand e prea multa, sarea in bucate nu mai e nepretuita, ci daunatoare. Organizatia Mondiala a Sanatatii ne avertizeaza ca nu ar trebui sa consumam mai mult de 5 grame pe zi, adica o lingurita de sare.
Din pacate, noi romanii consumam mai mult decat dublul cantitatii recomandate. Din aceasta cauza sunt inregistrate peste 3 milioane de cazuri de boli cardiovasculare, care situeaza Romania pe primele locuri intr-un top european al imbolnavirilor.
5 grame de sare necesare pentru organism ar trebui sa incapa in aceasta lingurita. Ce facem noi in realitate? Mai adaugam alte 5 grame. Asta ne aduce mai aproape de bolile cardiovasculare, astfel daca vrem sa stam departe ar trebui ca aceasta cantitate sa dispara.
30 la suta din cantitatea de sare pe o care o mancam zilnic nici nu o vedem. Specialistii in alimentatie o numesc "sarea ascunsa". Si asta pentru ca ea este introdusa in retetele alimentelor procesate pe care le cumparam din magazine.
Fie ca vorbim de paine, sunca, sosuri sau alimente de tip snacks, toate contin mai multa sare decat ar fi nevoie.
"Sa nu uitam, o mare parte din e-uri sunt saruri de sodiu. Sunt carausi de sodiu, pe langa clorura de sodiu care se gaseste in cantitati mari in alimentele procesate industrial. Ei nu stiu daca umbla la retete, noi putem gestiona aportul de sare ascunsa", spune Gheorghe Mencinicopschi.
Asadar limita de 5 grame recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii a crescut de 3 ori fara sa ne dam seama. Si asta fara sa adaugam sare cu mana. Nu trebuie ignorata insa obisnuinta romanului de a mai pune sare in oala sau in farfurie inainte de sa guste din mancare, dupa principiul "sa fie cat de multa, ca se topeste".
In plus, ar trebui sa tinem cont ca produsele proaspete, cum ar fi laptele ouale sau carnea contin sare si in starea lor naturala.
Organizatia mondiala a sanatatii ne recomanda reducerea consumului de sare din farfurii dar mai ales din mancarea procesata si propune cresterea consumului de potasiu. Acest element benefic pentru organism se regaseste in legume si fructe si poate contribui impreuna cu reducerea sarii la prevenirea bolilor cardiovasculare de care sufera 1 roman din 7.
Cand e prea multa, sarea in bucate nu mai e nepretuita, ci daunatoare. Organizatia Mondiala a Sanatatii ne avertizeaza ca nu ar trebui sa consumam mai mult de 5 grame pe zi, adica o lingurita de sare.
Din pacate, noi romanii consumam mai mult decat dublul cantitatii recomandate. Din aceasta cauza sunt inregistrate peste 3 milioane de cazuri de boli cardiovasculare, care situeaza Romania pe primele locuri intr-un top european al imbolnavirilor.
5 grame de sare necesare pentru organism ar trebui sa incapa in aceasta lingurita. Ce facem noi in realitate? Mai adaugam alte 5 grame. Asta ne aduce mai aproape de bolile cardiovasculare, astfel daca vrem sa stam departe ar trebui ca aceasta cantitate sa dispara.
30 la suta din cantitatea de sare pe o care o mancam zilnic nici nu o vedem. Specialistii in alimentatie o numesc "sarea ascunsa". Si asta pentru ca ea este introdusa in retetele alimentelor procesate pe care le cumparam din magazine.
Fie ca vorbim de paine, sunca, sosuri sau alimente de tip snacks, toate contin mai multa sare decat ar fi nevoie.
"Sa nu uitam, o mare parte din e-uri sunt saruri de sodiu. Sunt carausi de sodiu, pe langa clorura de sodiu care se gaseste in cantitati mari in alimentele procesate industrial. Eu nu stiu daca umbla la retete, noi putem gestiona aportul de sare ascunsa", spune Gheorghe Mencinicopschi.
Asadar limita de 5 grame recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii a crescut de 3 ori fara sa ne dam seama. Si asta fara sa adaugam sare cu mana. Nu trebuie ignorata insa obisnuinta romanului de a mai pune sare in oala sau in farfurie inainte de sa guste din mancare, dupa principiul "sa fie cat de multa, ca se topeste".
In plus, ar trebui sa tinem cont ca produsele proaspete, cum ar fi laptele ouale sau carnea contin sare si in starea lor naturala.
Organizatia mondiala a sanatatii ne recomanda reducerea consumului de sare din farfurii dar mai ales din mancarea procesata si propune cresterea consumului de potasiu. Acest element benefic pentru organism se regaseste in legume si fructe si poate contribui impreuna cu reducerea sarii la prevenirea bolilor cardiovasculare de care sufera 1 roman din 7