Mariustuca.ro / Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: Poliomielita este atat de grava incat, daca nu te omoara, te lasa paralizat (Autoare: Magda Marincovici)
- Poliomielita este atat de grava incat, daca nu te omoara, te lasa paralizat, avertizeaza prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals, cu ocazia work-shop-ului IMBUNATATIREA COMUNICARII DEDICATE PROGRAMELOR DE IMUNIZARI SI SANATATII PUBLICE, organizat de Societatea Romana de Microbiologie si Asociatia Jurnalistilor din Domeniul Medical.
Persoanele care nu s-au vaccinat sunt in pericol de poliomielita si metoda cea mai buna de prevenire a riscului acestei infectii extrem de periculoase si contagioase fiind vaccinarea populatiei in proportie de peste 90%, reaminteste prof. dr. Streinu-Cercel, in conditiile in care au fost confirmate doua cazuri de polio in Ucraina si ca unii refugiati vin din tari unde exista bolnavi de polio.La ora actuala, vaccinul polio este prezent in schema de vaccinare nationala.
Virusul care provoaca poliomielita se transmite prin mainile murdare, apa contaminata, in circuitul fecal-oral. Virusul poate ajunge, prin fecale, pe sol, in apa. In momentul de fata, sunt monitorizate apele reziduale, un indicator al circulatiei virusului polio. Bolnavul poate transmite infectia polio unui numar foarte mare de persoane.
Paraliziile apar la diferitele segmente ale membrelor si sunt definitive. - Problema noastra este ca avem parinti care nu si-au vaccinat copii antipolio, influentati negativ de campania dusa contra vaccinarii. Dar ei isi asuma si riscul de a-i omori pe acesti copii, avertizeaza prof. dr. Streinu-Cercel. Vaccinul antipolio asigura imunizare pe viata, dar trebuie facut un rapel la 10 ani.
La ora actuala, Institutul National de Sanatate Publica, prin Centrul pentru Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile, monitorizeaza activ cazurile de paralizie acuta flasca, afectiune ce poate fi produsa de infectia polio. Dar acest tip de afectiune poate avea si alte cauze, cum ar fi expunerea prelungita la frig.
Efectele nefaste, criminale ale campaniei uneori furibunde contra vaccinarii provoaca tragedii. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel atrage atentia asupra riscului de tetanos, fiind inregistatre cazuri de tetanos la copii de 3 ani, de 5 ani, unele letale.