Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iasi efectueaza, marti, 18 perchezitii pe raza judetelor Iasi si Calarasi, care vizeaza activitatea unei grupari specializate in fraude cu cereale, din care fac parte 12 persoane, valoarea totala a prejudiciului depasind 600.000 de euro.
Potrivit DIICOT, membrii gruparii sunt acuzati de contrabanda, evaziune fiscala, spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.
Anchetatorii sustin ca gruparea a importat cereale din Republica Moldova, prin Vama Sculeni, in cantitati mai mari decat cele declarate la punctul vamal, cerealele fiind declarate in alta categorie decat cea reala (de exemplu grau furajer in loc de grau panificabil). Totodata, membrii grupului foloseau borderouri false pentru acoperirea cantitatilor de grau importate si nedeclarate la vama si pentru ridicarea in numerar de la banca a sumelor de bani rezultate din vanzarea acestora.
In acest fel, au fost comercializate aproximativ 7.000 de tone de cereale, fara a evidentia in actele contabile veniturile obtinute, in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale aferente. Valoarea totala a prejudiciului creat depaseste suma de 600 000 de euro, potrivit DIICOT.
Totodata, in dosar au fost puse sub invinuire si noua persoane juridice, societati comerciale, din judetele Iasi si Calarasi, pentru evaziune fiscala si spalare de bani.
Cercetarile au fost efectuate impreuna cu ofiteri de politie din cadrul BCCO Iasi.