Senatorul ADRIAN ANGHEL a sustinut o declaratie politica intitulata: Serviciile consulare - mai aproape de romanii din strainatate. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In calitate de reprezentant al romanilor din strainatate in Parlamentul Romaniei, doresc sa salut demararea programului Dialog cu Diaspora pe teme consulare, lansat de Ministerul Afacerilor Externe la inceputul acestei saptamani si sa ii felicit pe toti cei care si-au adus contributia la realizarea acestui program. Iata, dupa ani de eforturi sustinute, se concretizeaza solutii sustenabile care sa vina cu adevarat in sprijinul romanilor de pretutindeni.
Multe din problemele cu care se confrunta romanii din afara granitelor se refera la procesul greoi si birocratic de desfasurare al activitatilor consulare. Prin programul lansat luni de catre MAE, asistam la un prim pas in procesul de modernizare a activitatii consulare, astfel incat sa fie asigurata asistenta si protectia cetatenilor romani din strainatate, sa fie promovare proiectele derulate de autoritatile romane in afara granitelor, si per ansamblu, sa fie asigurata o comunicare mai accesibila si mai transparenta cu toti cei interesati de serviciile consulare romanesti.
Practic, prin aceasta campanie care se va desfasura in perioada urmatoare, reprezentanti ai MAE vor desfasura vizite spre destinatii solicitate din punct de vedere consular: Italia, Spania, Franta, Germania, Marea Britanie, Austria, Belgia si Grecia, vizite cu ocazia carora va fi prezentat in fata comunitatilor de romani sistemul de servicii consulare E-Cons. In acest fel, reprezentantii MAE au oportunitatea de a afla in mod nemijlocit despre problemele cu care se confrunta romanii in activitatea consulara, astfel incat sa fie identificate cele mai solutii.
Modernizarea statului roman trebuie sa fie o realitate dincolo de disensiunile dintre partide, dincolo de frictiunile dintre opozitie si guvernare. Suntem toti indatorati acestei tari sa o conducem spre evolutie, motiv pentru care folosesc aceasta ocazie pentru a invita toti colegii parlamentari care sunt preocupati de problematica romanilor din strainatate, sa popularizeze desfasurarea acestor vizite, astfel incat mesajul sa ajunga la cat mai multe comunitati de romani. Imi doresc ca fiecare roman din strainatate sa poata sa isi exprime parerea si sa fie parte din acest proces de modernizare.