Mariustuca.ro / Medicii sunt ingrijorati in privinta starii de sanatate a cvadrupletilor adusi pe lume de o femeie in varsta de 65 de ani din Germania (Autoare: Magda Marincovici)
A trecut o saptamana de cand o femeie din Germania in varsta de 65 de ani a adus pe lume cvadrupleti, dar medicii au avertizat azi ca sunt riscuri mari in privinta starii de sanatate a prematurilor. Aceasta poveste a generat o ampla dezbatere publica pe tema aspectelor etice ale un sarcinii atat de tarzii.
- Sunt copii care pot muri, care pot face boli grele sau pot avea sechele, explica profesorul Christoph Buhrer de la Spitalul Charite din Berlin, unde au venit pe lume, cu aproximativ 15 saptamani mai devreme, cvadrupletii. Mama bebelusilor, Annegret Raunigk, are 65 de ani si este deja mama a 13 copii. Ea a facut fertilizare in vitor in Ukraina de la doi donatori anonimi. Fecundarea in vitro nu a avut loc in Germania, unde aceasta procedura este interzisa la aceste varste. Dupa 26 de saptamani de sarcina, aceasta bunica cu sapte nepoti, a adus pe lume marti, saptamana trecuta, trei baieti si o fetita, ce cantareau intre 655 si 960 de grame.
Acesti copii au nevoie de ajutorul nostru”, a spus dr. Chirstoph Buhrer, care coordoneaza serviciul de neonatologie al prestigiosului spital universitar din Berlin.
Nu cred ca acest caz va fi urmat de altele in lume” , este sigur prof. Wolfgang Heinrich, directorul serviciului de obstetrica al spitalului berlinez. In Germania, avem medici specialisti in reproducere. Ei incearca sa reduca numarul sarcinilor gemelare” prin folosirea mai multor embrioni”, a adaugat prof. Wolfgang Heinrich.
Doi dintre cei prematuri sunt sub respiratie asistata. Unul dintre ei a trecut printr-o interventie chirurgicala din cauza unor probleme intestinale. Cei patru au venit pe lume inainte ca ei sa fie dezvoltati complet, ceea ce reprezinta un factor de risc major, au mai precizat medicii la conferinta de presa de azi.
Acest caz a fost intens mediatizat. Canalul de televiziune privat RTL, care a negociat un contract de exclusivitate cu mama cvadrupletilor, a publicat fotografii minuscule cu nou-nascutii, intubati, despre care nimeni nu poate spune daca vor supravietui.
Mama, o femeie eleganta cu parul rosu si ochelari fini, a trecut peste critici, afirmand ca este dreptul fiecaruia sa decida cand va deveni parinte. Copii imi permit sa raman tanara”, a declarat Annegret Raunigk, transmite 20 Minutes cu AFP.