Jurnalul National : Salarii mai mari pentru medici si asistente, dar din 2014 (Autor: Magda Marincovici)

Ministrul Nicolaescu: noua lista de medicamente compensate intra invigoare la 1 iulie 2013

Printr-o noua lege, ce ar putea fi aplicata din 1 ianuarie 2014, salariul de baza al unui medic primar din sistemul public ar putea ajunge la peste 1.000 de euro, fata de 1.800 de lei cat este in prezent, a anuntat ministrul Eugen Nicolaescu. Proiectul actului normativ propune "excluderea medicului din sistem bugetar" si acesta "sa nu mai fie functionar public si sa traiasca cu grila respectiva".
Noua lege privitoare la salarizarea medicilor propune medicilor trei modalitati de salarizare: norma intreaga la spitalul de stat, situatie in care medicul nu mai lucreaza si in sistemul privat; jumatate de norma in sistemul public si jumatate in cel privat; negocierea salariului cu managerul de spital.
Ministrul Nicolaescu spune ca noua lista de medicamente compensate ar putea intra in vigoare din 1 iulie, iar protocoalele terapeutice, pana la sfarsitul lui 2013.
"Am facut comisii noi de specialitate care vor face analiza intrarii de molecule noi, intrucat lista nu a mai fost modificata din 2008. Am facut o alta comisie, deasupra, formata din cei mai recunoscuti profesori si doctori din Romania, care va face un 'filtru' pe aceasta lista. (...) Noua lista va intra in vigoare din 1 iulie." Aceleasi comisii au misiunea de a modifica protocoalele terapeutice, in sensul ca unele medicamente sa fie folosite "la nivel de generice", precizeaza ministrul.
In legatura cu citostaticele, problema veche nerezolvata care a permis exportul paralel, ministrul Nicolaescu spera "sa se termine in acest an". Ministrul a precizat ca au fost cazuri in care producatori unici au venit in Romania cu preturi de 70 de ori mai mari la cinci produse. Deocamdata, ministrul a fost nevoit sa taie alocatia pentru stomatologie si sa o directioneze catre programe de sanatate, in principal cel pentru bolnavii de cancer.
"Avem 4 lei, din 4 lei trebuie sa dau 1 leu la stomatologie si 3 la cancer, dar la cancer am nevoie de 5. Intre a lasa un om sa moara ca nu ii dau medicamentul de cancer si a-i repara cuiva o carie, am optat, decizie politica, sa ii dau celui care are nevoie sa nu moara. Cel putin in acest moment", a explicat ministrul Nicolaescu. Dar este posibil ca la rectificarea bugetara sa se reia alocatia stomatologica.
De altfel, Normele la contractul cadru privind acordarea asistentei medicale pentru 2013-2014 prevad ca pachetul de servicii medicale de baza de medicina dentara preventive si tratamentele sa fie decontate total de CNAS in cazul copiilor cu varste pana in 18 ani si beneficiarilor de legi speciale. Printre serviciile care ar trebui decontate de CNAS sunt: consultatiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afectiunilor pulpare la dinti, extractiile, montarea protezelor acrilice si revizia acestora.
Potrivit ministrului Nicolaescu, bugetul pentru transplant pentru 2013 a fost calculat la nivelul lui 2012, deoarece anul trecut nu au fost folositi toti banii pentru acest program. Si daca situatia o va impune, MS are sume pentru a acoperi cheltuielile legate de transplant. De asemenea, ministrul Sanatatii a mai spus ca "va trebui sa umblam si la aceasta agentie (n.r. - Agentia Nationala pentru Transplant), ceea ce vom face, daca tot facem reorganizarea ministerului, in urmatoarele doua luni". In privinta Institutului de Transplant din Targu-Mures, ministrul Nicolaescu a comunicat ceea ce a transmis personalului, si anume ca, deocamdata, nu va primi statutul de personalitate juridica.
Ministrul Nicolaescu sustine ca noua lege a malpraxisului ar putea intra in dezbatere publica in doua-trei saptamani si va contine unele noutati: expertii sa decida daca este sau nu malpraxis si modul de despagubire, iar firmele de asigurari sa preia o parte din responsabilitate.