Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata "Rectificarea bugetara aduce mai multi bani pentru educatie, sanatate si confortul cetatenilor", pe care o puteti citi in continuare.
Pentru cei mai putin familiarizati cu modul de intocmire a unui buget, care s-au grabit sa acuze guvernul Ponta ca a diminuat, cu ocazia rectificarii bugetare, sumele destinate Educatiei si Sanatatii, facem precizarea ca, in realitate, se vor acorda mai multi bani pentru scoli, mai multi bani pentru sistemul de Sanatate.
Bugetul Ministerului Sanatatii apare ca fiind diminuat cu 265 milioane lei datorita reducerii cu 408 milioane lei a transferurilor de echilibrare catre Fondul National de Sanatate, fapt datorat exclusiv gradului de crestere a colectarii contributiilor pentru sanatate, ceea ce conduce la reducerea necesarului de finantare a Fondului din bugetul Ministerului Sanatatii.
Prin urmare, rectificarea de facto operata la Sanatate este una pozitiva, de pestre 140 de milioane de lei, care vor fi directionati catre programele nationale de sanatate, reabilitarea maternitatilor, finantarea centrelor de permanenta, masuri de prevenire a EBOLA, precum si pentru finantarea drepturilor salariale ale personalului din spitalele aflate in reteaua autoritatilor administratiei publice locale si a activitatii serviciilor de ambulanta.
In ce priveste Educatia, reducerea cu 34 milioane lei a bugetului Ministerului de Resort este strict contabila, generata de diminuarea cu 50 milioane lei a capitolului cheltuieli cu proiecte finantate prin Fonduri Europene Nerambursabile, diminuare bazata pe executia bugetara inregistrata la 31 august. Trebuie precizat insa ca, in ciuda acestei reduceri a sumei bugetate, aceasta reprezinta o dublare a sumei cheltuite la acest capitol in 2013, 355% din executia bugetara pe 2012, 852% din cea pe 2010 si 5.615% din cea pe 2009. Progresul este mai mult decat evident.
In rest, rectificarea bugetului Educatiei este una pozitiva, urmand a fi suplimentate transferurile catre universitati (1,8 milioane lei)i, cheltuielile cu transportul studentilor (3 milioane lei) sau cele pentru investitii (10 milioane lei). Tot pentru Educatie se vor aloca, prin intermediul bugetelor Autoritatilor Publice Locale (sume defalcate din TVA), peste 140 milioane lei care vor fi folosite pentru salarii in invatamantul preuniversitar si special, precum si pentru plata unor titluri executorii in invatamantul preuniversitar, special si superior de stat.
De altfel, autoritatile publice locale primesc la aceasta rectificare in total 1,16 miliarde lei din sumele defalcate din TVA, pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale pana la sfarsitul anului, pentru echilibrarea bugetelor locale si ca urmare a solicitarilor venite din teritoriu.
De asemenea, proiectele autoritatilor locale primesc un plus de un miliard de lei prin Programul National de Dezvoltare Locala gestionat de Ministerul Dezvoltarii. Acesti bani vor putea fi folositi pentru sporirea confortului cetatenilor, la lucrari de reabilitare si asfaltare a drumurilor, lucrari de canalizare si apa curenta, precum si la alte lucrari de constructii in interes public.