AMOSNEWS- Oprescu: Bucurestiul este cel mai vulnerabil oras din Romania in cazul unui seism

Primarul general, Sorin Oprescu, a prezentat vineri punctele vulnerabile ale Bucurestiului la seism, precum si propunerile de masuri si actiuni pentru reducerea riscului seismic:
"Am dorit sa avem aceasta intalnire pentru a readuce in atentia publica una, daca nu chiar cea mai grava problema cu care se confrunta orasul Bucuresti. Este vorba despre vulnerabilitatea Capitalei in fata unui posibil cutremur.
Un cutremur loveste fara avertisment, lasand in urma haos si dezastru. Nivelul pierderilor de vieti omenesti si al pagubelor economice provocate de un cutremur poate capata dimensiuni dramatice.
Miscarile seismice au efecte psihologice negative asupra oamenilor, obinuiti sa considere pamantul ca un suport sigur.
Opinia publica este din ce in ce mai sensibila la auzul cuvantului cutremur, iar starea de teama este evidenta. Din acest motiv am considerat ca trebuie sa avem aceasta intalnire serioasa, NU PENTRU A CREA PANICA, CI PENTRU A TRAGE UN SEMNAL DE ALARMA, chiar un AVERTISMENT asupra importantei problemei.

xxx

Vreau sa aveti informatii cat mai corecte si complete, pentru a intelege SITUATIA REALA a Bucurestiului, care este extrem de serioasa. Doresc sa evit speculatiile, scenariile fie catastrofice, fie superficiale si sa sesizez toti factorii implicati, dar si opinia publica, pentru a ne uni eforturile si a lucra impreuna, constructiv, concret pentru diminuarea efectelor.
Tot ceea ce va voi prezenta este bazat pe studii si analize profunde efectuate in ani de catre experti si profesionisti ai domeniului, din tara si din strainatate. Eu, ca Primar General, am inteles gravitatea problemei si consider ca este necesar sa o aduc la cunostinta opiniei publice.
Va prezint datele reale, la zi, despre situatia in care se afla Bucurestiul:
1. Este unanim considerat, de catre specialisti, ca
- Bucurestiul este clasat ca a 10-a capitala la nivel mondial, in termeni de risc seismic
- si Capitala cu cea mai mare expunere seismica din Europa
- In mod evident, in acest context, orasul Bucuresti concentreaza cel mai inalt risc seismic din Romania
2. Expertii au identificat principalele cauze:
- Concentrari de cladiri si de populatie, incomparabile cu cele din oricare alt oras al Romaniei, in special in zona centrala.
Planul de dezvoltare urbana a municipiului Bucuresti, emis in anul 1935 de Primaria Municipiului Bucuresti, recomanda centrul orasului ca pozitie de amplasare pentru cele mai inalte cladiri din oras.
Si acolo s-a construit. S-a dovedit ca a fost o decizie gresita!