Senatorul UNPR Damian Draghici, consilier al premierului Victor Ponta pe problemele romilor, semnaleaza ca, aflat in Germania, presedintele Traian Basescu i-a plagiat o declaratie referitoare la vanatoarea romilor in Occident, in contrast cu toleranta aratata bancherilor care devalizeaza bancile.

Intr-un comunicat de presa, senatorul Damian Draghici precizeaza:

' Ma bucur ca domnul presedinte Traian Basescu a ajuns la vorbele pe care le spuneam presei britanice, referitoare la vanatoarea romilor care cersesc pe strazi, contrastanta cu toleranta aratata bancherilor care fura miliarde.Totusi, noi ca tara, noi ca Uniune Europeana avem responsabilitatea rezolvarii cauzelor profunde care ii determina pe romi sa cerseasca. Iar unica solutie adevarata este educatia. Accesul la educatie al copiilor si tinerilor, sustinut, sprijinit activ de stat. Tocmai de aceea, este cu atat mai de neinteles pentru mine motivul pentru care domnul presedinte a respins proiectul Ferentari. Nu putem sa le reprosam occidentalilor ca ii resping pe romi daca noi nu facem nimic pentru a-i ajuta, iar cand Guvernul face in sfarsit un proiect important, el este blocat de domnul presedinte. Sper ca a fost doar o eroare a unor consilieri care l-au sfatuit gresit si ca domnul presedinte Traian Basesvu va sustine proiectul Ferentari, prima initiativa de sprijin activ, complex si consistent pentru a-i transforma pe romi in cetateni activi, buni platitori de taxe. '
Vineri, la Berlin, presedintele Traian Basescu a declarat:
' Romii care pleaca din Romania deranjeaza pentru ca trag de cetateni si le cer bani si mancare ', remarcand in acelasi timp ca ' bancherii care fura miliarde nu deranjeaza pe nimeni '.
Intr-un interviu publicat in 30 decembrie 2013 in The Times si preluat de editia britanica a Huffington Post, senatorul Damian Draghici a afirmat:
' Britanicii ar trebui sa fie mai ingrijorati de bancherii care fura miliarde de lire decat de romii care cersesc monede pe strazi. Romii care cersesc pe strazi sunt evidenti pentru ca ii vedem, cer o lira sau un euro si ne deranjeaza. Cu toate acestea, unii oameni din banci fura miliarde de euro si nimeni nu ii vede pentru ca ei sunt la etajul 60 '.
In acelasi interviu, Damian Draghici mai spunea si ca majoritatea romilor vrea sa se integreze si ca cea mai mare parte a comunitatii roma e integrata : ' 70% dintre romii care au plecat din Romania in ultimii zece ani sunt integrati. Au copii care merg la scoala si se comporta ca cetateni activi si contribuabili in locurile in care se afla', a precizat senatorul Damian Draghici.
Aceasta idee este preluata si de Traian Basescu :
' Foarte multi dintre ei sunt profesori, ingineri, medici, politicieni. Din pacate, dupa ce se integreaza, nu-si mai recunosc originea si este foarte greu sa-i utilizam ca exemplu pentru cei neintegrati inca', a spus presedintele Traian Basescu.
Traian Basescu a mai subliniat faptul ca "drama" minoritatii consta in perpetuarea lipsei de educatie, daca nu se face ceva la nivel european.
Damian Draghici spunea, in ianuarie 2014, citat de un important cotidian din Romania: ' Educatia este singura sansa pentru a se rezolva problema romilor. In Romania, acum un an, impreuna cu premierul Victor Ponta, am avut o initiativa - proiectul Ferentari (un parteneriat cu sistemul de educatie si guvernul Finlandei), respins de presedintele Traian Basescu. Prin acest proiect avem in vedere si educatia adultilor, nu numai a copiilor. In ultimii 22 de ani, problema romilor nu a fost luata in serios. Nu a fost de interes. Din 2007, de cand am intrat in U.E., a devenit o problema. Mingea se muta dintr-o tara in alta'.
Presedintele Traian Basescu a solicitat Parlamentului reexaminarea si respingerea legii care infiinteaza Fundatia "Proiect Ferentari", de utilitate publica, actul normativ fiind initiat de Guvern pentru derularea proiectelor de integrare a romilor.
Legea prevede infiintarea Fundatiei 'Proiect Ferentari', care are ca obiective principale imbunatatirea permanenta a conditiior de viata ale romilor si "identificarea si administrarea finantarii, cu celeritate si transparenta, a obiectivelor de investitii in comunitatile de romi, indiferent daca acestea se afla in mediul rural sau urban". De asemenea, are printre atributii implementarea de activitati investitionale in zona Ferentari - Rahova, propunerea de planuri de dezvoltare pentru comunitatile de romi autoritatilor locale, oferirea de asistenta tehnica Agentiei Nationale pentru Romi si ONG-urilor romilor, atunci cand este solicitata, dar si promovarea culturii rome in Romania si la nivel international.
Actul normativ inaintat presedintelui spre promulgare si respins de Traian Basescu se afla in procedura reexaminarii la Parlament.